Η "Λερναία Ύδρα" των καυσίμων

Η "Λερναία Ύδρα" των καυσίμων

Με τη Λερναία Ύδρα παρομοίασε την κατάσταση που επικρατεί με το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Αυξάνονται τα κρούσματα νοθείας. Απροστάτευτοι οι καταναλωτές

Σε μία από τις δυσκολότερες οικονομικές περιόδους για την Ελλάδα, το λαθρεμόριο υγρών καυσίμων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Αυτή η πρακτική ορισμένων πρατηριούχων που διαθέτουν "πειραγμένες" αντλίες στερεί από το Δημόσιο έσοδα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, το 8% των αντλιών βενζίνης που ελέγχθηκαν είναι "πειραγμένες".

"Είναι βέβαιο ότι η Λερναία Ύδρα του λαθρεμπορίου των καυσίμων δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθεί. Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής, σκληρός και ανελέητος. Γιατί αντίστοιχα πολύ ισχυρά και σκληρά είναι και τα οικονομικά συμφέροντα που επωφελούνται", υπογράμμισε.

Το 12% των εμπόρων που επιθεωρήθηκαν στα τελωνεία έφερναν λαθραίες ποσότητες, όπως σημείωσε, ενώ τα πρόστιμα για νοθεία ανήλθαν το 2010 στο 1,6 εκατομμύρια ευρώ και ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άγγελου Κολοκοτρώνη, παρουσίασε τα αποτελέσματα ελέγχων των αρμόδιων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου κρατικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων του ΥΠΕΚΑ επέβαλαν πρόστιμα για νοθεία το 2009 ενός εκατομμυρίου ευρώ, το 2010 1,6 εκατομμυρίων ευρώ και το 2011 πάνω από 600.000 ευρώ.

Η Διεύθυνση Μετρολογίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέσα στο 2011 έλεγξε 677 αντλίες σε σύνολο 141 πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Από τους ελέγχους βρέθηκαν 11 πρατήρια με 30 καταδολιευμένες αντλίες, σε επτά εκ των οποίων αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε 8.365 ελέγχους που διενεργήθηκαν στα τελωνεία -από 1/1/2010 έως 20/4/2011- βρέθηκαν 1.023 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 6.905 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Να σημειωθεί πως οι παραβάσεις αφορούσαν στην παρακράτηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μέσα από παραποιημένα ή πλαστά παραστατικά.

SHARE:

24Media Network