Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη μειώσεις των επιτοκίων της

European Union flags fly outside the European Commission headquarters building in Brussels, Belgium, on Wednesday, June 2, 2010. European Commission President Jose Manuel Barroso called for a "commitment to keep the euro a strong and credible currency." Photographer: Jock Fistick/Bloomberg
European Union flags fly outside the European Commission headquarters building in Brussels, Belgium, on Wednesday, June 2, 2010. European Commission President Jose Manuel Barroso called for a "commitment to keep the euro a strong and credible currency." Photographer: Jock Fistick/Bloomberg BLOOMBERG

56 από τους 58 οικονομολόγους αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ , ενώ οι 44 από τους 50 εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα καθιερώσει αρνητικό επιτόκιο για την αποδοχή καταθέσεων

Τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη αναμένει η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι 56 από τους 58 οικονομολόγους αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ , ενώ οι 44 από τους 50 εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα καθιερώσει αρνητικό επιτόκιο για την αποδοχή καταθέσεων.

Η ΕΚΤ επεξεργάζεται μία πρόταση για την υπό όρους παροχή πιο μακροχρόνιας χρηματοδότησης στις τράπεζες και αναμένεται να έχει έτοιμο το σχέδιο για τη συνεδρίαση της Πέμπτης, σύμφωνα με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας. Οι λεπτομέρειες για το κόστος, τη διάρκεια και το κατάλληλο μέτρο της παροχής πιστώσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η διάρκεια της χρηματοδότησης μπορεί να 4ετής, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι εργάζονται πάνω σε ένα πακέτο πιθανών μέτρων, αλλά έχουν εξαιρέσει την προοπτική αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, την οποία θεωρούν πιο ισχυρό μέτρο. Μόνο το 8% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει αγορές περιουσιακών στοιχείων, υποδηλώνοντας ότι δεν θεωρούν πώς θα ακολουθήσει τον δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η τράπεζα εστιάζει σε μέτρα ρευστότητας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο ξεμπλοκάρισμα του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν την άρση της απορρόφησης της ρευστότητας που δημιουργήθηκε από τις αγορές ομολόγων που έκανε η ΕΚΤ την περίοδο της κρίσης, την επέκταση του καθεστώτος της πλήρους αναχρηματοδότησης των τραπεζών, τη μείωση των υποχρεωτικών αποθεμάτων των τραπεζών και τη μεταβολή του πλαισίου σχετικά με τα ενέχυρα (που πρέπει να προσκομίζουν οι τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ).

Μία μείωση των επιτοκίων μπορεί να εξασθενήσει το ευρώ και να αυξήσει τον πληθωρισμό, αλλά τα πιο αντισυμβατικά μέτρα - που εστιάζουν στην ενίσχυση των δανείων και στη βοήθεια για την εφαρμογή της πολιτικής - θα είναι πιο σημαντικά όσον αφορά την επίδρασή τους στην οικονομίας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura International.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη, που θα ανακοινωθούν αύριο, πιθανόν να ενισχύσουν την άποψη του κ. Ντράγκι και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κατά την επικείμενη συνεδρίασή του, καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν ένα ζοφερό μείγμα πολύ χαμηλού πληθωρισμού και ποσοστού ανεργίας που είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Ο κ. Ντράγκι έχει προετοιμάσει τους επενδυτές με προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο «αρνητικού σπιράλ» των τιμών και τώρα έχει τις νεότερες προβλέψεις της ΕΚΤ που πιθανόν θα προβλέπουν χαμηλότερες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Αυτές οι προβλέψεις θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις που θα έχει τις επόμενες τρεις ημέρες με το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ και κατόπιν στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς πρέπει να καθορισθεί πόσο ριζοσπαστική θα είναι η δράση της κεντρικής τράπεζας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν
SHARE:

24Media Network