Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μέσω ΕΝΦΙΑ του 2020 ή του φόρου του 2021 η φοροαπαλλαγή τους

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μέσω ΕΝΦΙΑ του 2020 ή του φόρου του 2021 η φοροαπαλλαγή τους
Γενική εικόνα ακίνητα Eurokinissi

Έρχονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που μείωσαν τα ενοίκιά τους κατά 40%. Ποια τα δύο σενάρια.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο για την φορολογική ελάφρυνση ιδιοκτητών, οι οποίοι νοίκιαζαν τα ακίνητά τους σε πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους τους ή τα παιδιά τους που σπουδάζουν στην επαρχία.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων υποχρεώθηκαν, ως γνωστό, να δεχθούν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και κάποιοι από αυτούς και το Μάιο ενοίκιο μειωμένο κατά 40% με μοναδικό αντάλλαγμα την αναβολή φορολογικών τους υποχρεώσεων ως τον Αύγουστο.

Ωστόσο, μετά από συντεταγμένη πίεση των ιδιοκτητών όλον αυτόν τον καιρό, το οικονομικό επιτελείο εξέτασε φορολογικά μέτρα με τα οποία ισοσκελίζουν ένα μεγάλο μέρος της απώλειας εισοδήματος. Λίγες μέρες πριν τις τελικές αποφάσεις δύο είναι τα σενάρια που έχουν προκριθεί.

Να αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος (πχ 50% -60%) από το απωλεσθέν εισόδημα από τα νοίκια από τον ΕΝΦΙΑ του 2020, που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων.

Να μην φορολογηθούν για το εισόδημα που είχαν από τα μειωμένα ενοίκια για το τρίμηνο που εισέπρατταν το 60% του ενοικίου. Ως γνωστό το εισόδημα από τα ενοίκια υπόκειται σε αυτοτελή φορολόγηση, η οποία κλιμακώνεται με συντελεστές που ξεκινούν από το 15% για τα πρώτα 12.000 και 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

Η δεύτερη λύση που προκρίνεται είναι στη δήλωση εισοδημάτων για τον επόμενο χρόνο οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το μειωμένο νοίκι για ένα τρίμηνο ή και παραπάνω να το δηλώσουν στο έντυπο Ε2 και να μην φορολογηθούν αναλογικά για τους μήνες του μειωμένου ενοικίου.

Προϋποθέσεις σε κάθε περίπτωση είναι να υπάρχει αναρτημένο ηλεκτρονικό συμβόλαιο που θα αναφέρεται το μηνιαίο νοίκι και η υπεύθυνη δήλωση ή κανονική δήλωση του ιδιοκτήτη για το μειωμένο μίσθωμα.

Επίσης, ο κάθε επαγγελματίας που ζητά μείωση κατά 40% σε επαγγελματικό του μίσθωμα οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Επιχειρήσεων-Εργοδοτών» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» βάσει της ΚΥΑ 13031/Δ1.4551, με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης του μισθωμένου επαγγελματικού ακινήτου.

Ο κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας.

Ως γλυκαντικό εξετάζεται και η έκπτωση φόρου για υπηρεσίες αναβάθμισης επισκευής ή ενεργειακής βελτίωσης των εν λόγω ακινήτων από το 5% χωρίς δικαιολογητικά να φτάσει στο 10% επί του συνόλου. Επίσης, υπό συζήτηση βρίσκεται και η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για έκπτωση 25% στον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων για τα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρεωθεί σε μείωση 40% υπό την προϋπόθεση γτο σύνολο του φόρου να εξοφληθεί σε μια δόση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα