Ημέρα της κρίσης για τη ρευστότητα. Τι θα ζητήσουν από τον Ντράγκι Δραγασάκης, Τσακαλώτος

Ημέρα της κρίσης για τη ρευστότητα. Τι θα ζητήσουν από τον Ντράγκι Δραγασάκης, Τσακαλώτος
Συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Βουλής την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τι σηματοδοτεί η επαναφορά της διαγραφής χρέους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τη δική του μάχη δίνει σε Παρίσι, Βρυξέλλες ο Βαρουφάκης

Ημέρα της κρίσης για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας κρίνεται η σημερινή, στη σκιά της αιφνίδιας μετάβασης στη Φρανκφούρτη, στο «στρατηγείο» της ΕΚΤ, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτου.

Οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα έχουν σήμερα κρίσιμη συνάντηση με τον ισχυρό άντρα της ΕΚΤ, Μ. Nτράγκι, μια μόλις ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα.

Μπορεί η ΕΚΤ να καλείται αύριο να λάβει αποφάσεις για θέματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο είναι βέβαιο πως πολλά θα κριθούν από την έκβαση της σημερινής συνάντησης.

Οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος αναμένεται να επιχειρήσουν να πείσουν τον Ντράγκι για την ανάγκη αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να χορηγηθεί μια σημαντική ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Η ΕΚΤ ίσως και να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα, αποκάλυψε ήδη από την περασμένη Πέμπτη ο Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της, καλλιεργώντας μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική πλευρά.

Ωστόσο ο ίδιος έθεσε μια βασική προϋπόθεση: Να επιβεβαιωθεί ότι αυξάνονται τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο τη συμφωνία.

Εάν Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να αυξηθεί το όριο έκδοσης ελληνικών εντόκων γραμματίων, αποκάλυψε ο τραπεζίτης.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επίτευξης σημαντικής προόδου, στην πορεία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ώστε ο επικεφαλής της ΕΚΤ να πειστεί να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Ταυτόχρονα οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσουν από τον επικεφαλής της ΕΚΤ να συνεχίσει τη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Η κρίσιμη συνάντηση στη Φρανκφούρτη θα πραγματοποιηθεί στις 17:30.          

Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό αίτημα για διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα πριν το προγραμματισμένο της 11ης Μαΐου, η Αθήνα ανεβάζει ταχύτητες στη διαπραγμάτευση, διεκδικώντας πλέον συμφωνία – πακέτο εντός του Μαΐου με τους δανειστές.

Ξανά στο τραπέζι η διαγραφή του ελληνικού χρέους

Τη δική του θέση σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων ξεκαθαρίζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, περνώντας στην αντεπίθεση, μέσω αυστηρού τελεσιγράφου προς την Ευρωζώνη.

Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναφέρει, μέσω απειλών, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, το μείζον θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ απειλεί ευθέως τους Ευρωπαίους εταίρους πως θα αποσύρει τη στηριξή του από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν οι Ευρωπαίοι δεν αποφασίσουν άμεσα να ανάψουν το πράσινο φως για μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ανοιχτά πως δεν προτίθεται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχθούν τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ κρίνει απαραίτητη την κίνηση αυτή, δεδομένου του εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος και υπό το βάρος προβλέψεων – σοκ πως η Ελλάδα για το τρέχον έτος, 2015, θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ.

Το τελεσίγραφο του ΔΝΤ κρίνεται ως μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, ενώ αναμφίβολα θα επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς το ήμισυ περίπου της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει από τους δανειστές η Ελλάδα αφορά τη συνεισφορά του ΔΝΤ.

Τον Ντάισελμπλουμ… τρέχει να προλάβει ο Βαρουφάκης

Οι εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα όμως δεν σταματούν εδώ.

Τη δική του μάχη καλείται να δώσει και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης που μεταβαίνει στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 και μία μόλις μέρα μετά την αποκάλυψη των Financial Times πως ο Σαπέν εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός πως δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Η Ελλάδα χάνει έναν ακόμη σύμμαχο, έγραφαν χθες οι Financial Times, αναφερόμενοι στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομολόγό του, ο Γ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.

Το ταξίδι του Γ. Βαρουφάκη σε Παρίσι και Βρυξέλλες έρχεται μια μόλις μέρα πριν το επικείμενο μπαράζ επαφών του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Το μπαράζ επαφών του Ντάισελμπλουμ θα ξεκινήσει επίσης από το Παρίσι, αύριο 6 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, M. Σαπέν.

Στις 7 Μαΐου ο πρόεδρος του Eurogroup θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε αλλά και με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ.

Μια μέρα μετά, στις 8 Μαΐου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα βρεθεί στη Ρώμη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Κ. Πάντοαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα