Κίνδυνος αποκλεισμού από προγράμματα κοινωνικής προστασίας λόγω αντικειμενικών αξιών

Κίνδυνος αποκλεισμού από προγράμματα κοινωνικής προστασίας λόγω αντικειμενικών αξιών
Ακίνητα στην Αθήνα Eurokinissi

Απόνερα φέρνει και σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές. Ειδικά όσοι κατοικούν σε περιοχές όπου οι τιμές ανεβαίνουν και είναι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων ή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ ίσως να δουν να αποκλείονται.

Η άνοδος της αποτίμησης σε πολλές περιοχές της ακίνητης περιουσίας πολλών δικαιούχων προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμούς από τα προγράμματα αυτά.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις δράσεις που απλώνουν «περίμετρο προστασίας» προβλέπονται πέρα από εισοδηματικά κριτήρια και αντίστοιχα όρια για την ακίνητη περιουσία. Έτσι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και του επιδόματος θέρμανσης εφόσον έχουν ακίνητο σε περιοχή όπου οι τιμές ανεβαίνουν κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των προγραμμάτων αυτών. Υπενθυμίζεται ότι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα υπάρχει κριτήριο που προβλέπει ότι για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ αν είναι άγαμος, ή έως 150.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει σύμφωνο συμβίωσης και έχει αποκτήσει τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα

Για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ προβλέπεται δυνατότητα ένταξης εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός. Δηλαδή για μια τετραμελή οικογένεια το όριο αντικειμενικής αξίας για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο είναι 180.000 ευρώ (120.000 ευρώ για τον σύζυγο και 15.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε ένα από τα δύο εξαρτώμενα τέκνα).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα