“Κίτρινη κάρτα” της Κομισιόν για συμβασιούχους. Ζητά αποχωρήσεις

“Κίτρινη κάρτα” της Κομισιόν για συμβασιούχους. Ζητά αποχωρήσεις
Φωτό αρχείου: Πορεία και συγκέντρωση συμβασιούχων Eurokinissi

Έντονη είναι η κριτική της Κομισιόν στο θέμα των συμβασιούχων, αλλά και στα "κόκκινα δάνεια". Στην έκθεση για την 4η αξιολόγηση μιλά για 5.200 "υπεράριθμους" οι οποίοι πρέπει να αποχωρήσουν.

Πίσω από τους επαίνους για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 4η αξιολόγηση έκανε αυστηρή κριτική και για τα εργαλεία για τα κόκκινα δάνεια που δεν δουλεύουν αλλά και για τους 5.200 “υπεράριθμους” συμβασιούχους.

Στην προσπάθεια για την μείωση των κόκκινων δανείων, η πιο θετική αναφορά είναι σχετική με την προώθηση του σχεδίου «Ηρακλής» . Ωστόσο τονίζεται ότι θα πρέπει το σχέδιο να προχωρήσει γρήγορα σε εφαρμογή για υπάρξει αποτέλεσμα στους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών

Σε ό,τι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τονίζεται ότι οι περισσότεροι κηρύσσονται άκαρποι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, ενώ και οι λίγοι που ολοκληρώνονται, κλείνουν με πολύ χαμηλό τίμημα. Το θέμα έχει παραπεμφθεί σε μια επιτροπή που θα πρέπει να κάνει μια μελέτη για τις αιτίες της μερικής επιτυχίας του μέτρου.

Η πορεία εκκαθάρισης των περίπου 100.000 υποθέσεων από τον παλιό νόμο Κατσέλη που δεν έχουν εκκαθαριστεί είναι πολύ πίσω από το στόχο για την πλήρη εκκαθάριση ως το τέλος του 2021.

Η φορολογική μεταχείριση των δανείων, που διαγράφονται με την σχετική συμφωνία να λήγει στο τέλος του 2019 και να πρέπει να γίνει νέα. Στο μεταξύ και οι διαγραφές χρεών έχουν παγώσει.

Το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με την έκθεση παίρνει παράταση ως τον Απρίλιο, με στόχο αν όχι να πιάσει, τουλάχιστον να προσεγγίσει το στόχο του για κάλυψη 170.000 δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά

Μέχρι και τότε όμως, θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να ενοποιήσουν τα σημερινά καθεστώτα προστασίας της πρώτης κατοικίας και να παρουσιάσουν ένα εντελώς νέο ιδιωτικό πτωχευτικό νόμο που θα πρέπει να λειτουργήσει μέσα στο 2020 .

Η έκθεση επισημαίνει καθυστερήσεις στην εξειδίκευση δικαστικών λειτουργών σε θέματα δανείων ώστε να προχωρούν ταχύτερα οι υποθέσεις.

Γίνεται επίσης αναφορά στη δικαστική ασυλία για στελέχη τραπεζών που είναι υπεύθυνα για εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις δανείων η οποία ψηφίστηκε με αρκετή καθυστέρηση πριν λίγο καιρό.

Επίσης, υπάρχουν παρατηρήσεις για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου 2 δισ. που έχουν δοθεί προηγούμενα χρόνια και έχουν καταπέσει.

Πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί με κρατικές εγγυήσεις σε αναξιοπαθούντες μετά από καιρικές καταστροφές ή στην προσπάθεια στοχευμένη βοήθειας συγκεκριμένων περιοχών που βρίσκονται ακόμη στους ισολογισμούς τω τραπεζών .

Οι συμβασιούχοι

Παρά τα καλά λόγια για την προώθηση όλων των επιμέρους αλλαγών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένης και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας τοποθέτησης γενικών γραμματέων με την έννοια που τους δίνει ο νόμος για το επιτελικό κράτος ως τις αρχές του 2020, η Κομισιόν εντοπίζει προβλήματα με τις προσλήψεις.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι του χρόνου δεν έχει γίνει μεγάλο μέρος από τις 6628 μόνιμες προσλήψεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για φέτος δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ωστόσο ο αριθμός των συμβασιούχων όπως τονίζεται στην έκθεση συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά από την αρχή του χρόνου έχοντας φτάσει κοντά στους 77.000 από 71.643 που ήταν η συμφωνημένη οροφή προσλήψεων για το φετινό χρόνο

Προτείνεται λοιπόν οι 5200 «υπεράριθμοι» συμβασιούχοι του δημοσίου να αποχωρήσουν με κάποιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στα συμφωνημένα όρια σε ότι αφορά τον αριθμό τους προσωπικού και το μισθολόγιο για το δημόσιο.

Βεβαίως η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο θέμα τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά οι αριθμοί θα επανέλθουν στα συμφωνημένα επίπεδα με την μη ανανέωση συμβάσεων του προσωπικού αυτού .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα