Κομισιόν: Πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelēz για περιορισμούς του διασυνοριακού εμπορίου

Διαβάζεται σε 2'
Mondelez
Mondelez iStock

Πρόστιμο για περιορισμούς του διασυνοριακού εμπορίου επέβαλε η Κομισιόν στη Mondelēz. Η εταρεία έχει και παρουσία στην Ελλάδα, που ενισχύθηκε μετά την εξαγορά της Chipita.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) για παρεμπόδιση του διασυνοριακούεμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ. Η Κομισιόν παραμένει προσηλωμένη στην άρση των αδικαιολόγητων φραγμών, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Οι εδαφικοί περιορισμοί του εφοδιασμού, τους οποίους εφαρμόζουν ορισμένοι προμηθευτές, αποτελούν ένα είδος μη κανονιστικών φραγμών στην ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Από την έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι η Mondelēz παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ: i) συμμετέχοντας σε αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές που αποσκοπούν στον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ και ii) καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της σε ορισμένες εθνικές αγορές πώλησης σοκολάτας σε πλάκες.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Οι τιμές των τροφίμων διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών. Το διασυνοριακό εμπόριο εντός της εσωτερικής αγοράς μεταξύ των κρατών μελών μπορεί να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα προϊόντων για τους καταναλωτές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Με τη σημερινή απόφαση, διαπιστώνουμε ότι η Mondelēz περιόρισε παράνομα τις διασυνοριακές πωλήσεις σε όλη την ΕΕ. Η Mondelez το έπραξε αυτό για να διατηρήσει υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της σε βάρος των καταναλωτών. Γι’ αυτό επιβάλαμε στη Mondelēz πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα