Κορονοιός: Ενεργοποίηση του δημοσιονομικού μπαζούκα της ΕΕ

Κορονοιός: Ενεργοποίηση του δημοσιονομικού μπαζούκα της ΕΕ
Συνεδρίαση του Eurogroup AP

Την έγκριση του στην πρόταση της επιτροπής για ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας, έδωσε το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN).

Σύμφωνα με την απόφαση η πανδημία μπορεί να θεωρηθεί «ασυνήθης περίσταση που εκφεύγει του ελέγχου της κυβέρνησης» και προκαλεί σημαντικό κλυδωνισμό στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Τα κράτη μέλη έχουν ήδη θεσπίσει ή θεσπίζουν δημοσιονομικά μέτρα για να ενισχύσουν την ικανότητα των συστημάτων υγείας τους και να ανακουφίσουν τους πολίτες και τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, επισημαίνει το κείμενο. 

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, θα συμβάλουν στη σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας στην ουσία ακυρώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που ίσχυαν για τα κράτη μέλη. Όταν περάσει η κρίση και έρθει η ανάκαμψη, τότε θα επανακαθοριστούν από μηδενική βάση.

Στην ανακοίνωση του Συμβούλιου ECO-FIN τονίζεται ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ήδη σοβαρό οικονομικό κλονισμό με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ακριβείς συνέπειες θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και από τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει.

Όπως τονίζεται, η σοβαρή οικονομική ύφεση που αναμένεται φέτος απαιτεί μια αποφασιστική, φιλόδοξη και συντονισμένη πολιτική απάντηση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σοκ παραμένει όσο το δυνατόν συντομότερο και όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο και δεν δημιουργεί μόνιμες ζημίες στις οικονομίες μας και κατ΄ επέκταση στη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Η θέση του υπουργού οικονομικών

Την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού μπαζούκα της ΕΕ χαιρέτισε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, που έδωσε στη χώρα, σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα, το συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο: Τη ρήτρα γενικήςδιαφυγής (general escape clause).

«Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές» είπε ο κ. Σταϊκούρας ο οποίος πρόσθεσε ότι με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.

«Επομένως, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία» κατέληξε ο υπουργός οικονομικών σημειώνοντας ότι η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα