Κυβερνητικές αρρυθμίες φέρνει η ακρίβεια – Σταϊκούρας και Οικονόμου “άδειασαν” Άδωνι για τον ΦΠΑ

Κυβερνητικές αρρυθμίες φέρνει η ακρίβεια – Σταϊκούρας και Οικονόμου “άδειασαν” Άδωνι για τον ΦΠΑ
Σούπερ μάρκετ intime

"Είπα - ξείπα" από την κυβέρνηση για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ως "ανάχωμα" στην ακρίβεια. Αυξήσεις σε βασικά αγαθά που φτάνουν και το 20% καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές.

Δεν πέρασαν πολλές ώρες από το βράδυ της Δευτέρας (10/1), οπότε ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ως ένα μέτρο για συγκράτηση των ανατιμήσεων, και την Τετάρτη (12/1) υπήρξε αφενός από τον ίδιο στροφή 180 μοιρών αλλά και σχετικό «μπλοκ» σε τέτοιες σκέψεις τόσο από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σημειώνεται ότι ήδη από χτες το NEWS 24/7, είχε επισημάνει ότι το όλο ζήτημα είναι σύνθετο και αφορά τόσο το Υπουργείο Οικονομικών που καθορίζει τη φορολογική πολιτική, όσο και τους Θεσμούς, λόγω εποπτείας αλλά και του ότι μέρος των εσόδων ΦΠΑ πάνε στον κοινοτικό «κορβανά».

Ήδη, βέβαια, από χτες, ως προς το ενδεχόμενο έκτακτων μειώσεων στην έμμεση φορολογία πηγές του οικονομικού επιτελείου εξέφραζαν την άποψη ότι προς ώρας δεν είναι στο μενού «έκτακτα φορολογικά μέτρα για τις ανατιμήσεις». Μάλιστα, λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας ακόμη και για άμεσες ενισχύσεις σε πληττόμενους κλάδους, από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημίας, στο οικονομικό επιτελείο έδειχναν απροθυμία για να ανοίξει το Ταμείο, με τη μορφή που έγινε πέρυσι.

Έτσι, όπως φαίνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Οικονόμου στον Αντ1 και στον Ρ/Σ Real fm. προτάσσονται κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις και ενισχύσεων στα νοικοκυριά, με τη μορφή που είδαμε στην ενέργεια. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προτάσσει τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, που έχουν ως αποτέλεσμα έμμεσες μισθολογικές αυξήσεις. Επίσης προωθεί και τη δεύτερη αύξηση στους μισθούς, που εκτιμάται ότι δεν θα είναι μικρότερη από 5% και μάλιστα η νέα εισοδηματική ενίσχυση να δοθεί πολύ νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Τι είπε σήμερα ο ΥΠΑΝ

Σε σχέση πάντως με τον ΦΠΑ ο κ. Γεωργιάδης σήμερα έβαλε φρένο στις σχετικές προσδοκίες, που όμως ο ίδιος είχε καλλιεργήσει μιλώντας σε πάνελ του MEGA με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη. Είπε συγκεκριμένα σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι «εξετάζεται ως σενάριο, όμως έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του.»

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο Mega και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με την Νίκη Λυμπεράκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης το βράδυ της Δευτέρας είπε ότι κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα. Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: “Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του…Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι στον τομέα της ακρίβειας.

Το «στοπ» του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υπ. Οικονομικών

Επίσης, σήμερα από τη μεριά του και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπουργός Οικονομικών έδωσαν το στίγμα.

«Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις. Αυτό έχει τις συνέπειές του και για τα ελληνικά νοικοκυριά. Κάναμε παρεμβάσεις από την πρώτη στιγμή (400 εκατ. για στήριξη του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος), παρακολουθούμε το φαινόμενο για τις ανατιμήσεις που αναμένονται και εξετάζουμε μια σειρά παρεμβάσεων», τόνισε αρχικά ο κ. Οικονόμου στον Αντ1 και τον Ρ/Σ Real τονίζοντας, ωστόσο σημείωσε πως «η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι μια απλή υπόθεση, η πρόθεσή μας είναι να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι επανέρχεται η άδεια ειδικού σκοπού, με τις ανακοινώσεις να γίνονται σύντομα.

«Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Αναλυτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας επί του θέματος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», τόνισε υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023. Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Ο υπουργός επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β’ τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».

Ανατιμήσεις

Πάντως, στο φόντο των «αρρυθμιών» αυτών οι πολίτες καλούνται να τα βγάλουν πέρα έχοντας αφενός να αντιμετωπίσουν τα όποια απόνερα από τον περιορισμό δραστηριότητας λόγω πανδημίας όσο και τα κόστη των τεστ κτλ. Παράλληλα, έρχονται και μεγάλες ανατιμήσεις «καπέλο» σε όσες έχουν περάσει. Ενδεικτική η εικόνα στις πρώτες ύλες όπου π.χ. η τιμή του σταριού είναι αυξημένη κατά περίπου 16% σε σχέση με πέρσι και κατά 48% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019. Επίσης, σε άλλα τρόφιμα οι διεθνείς τιμές παραμένουν αυξημένες σε ετήσια βάση. Χαρακτηριστική η περίπτωση του γάλακτος με αύξηση διεθνώς στο 22%, του καφέ με 95% και της ζάχαρης με 17,5%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα