Ιρλανδία: Κέρδη δισεκατομμυρίων, η θυγατρική της Microsoft πλήρωσε… 0 φόρο

Ιρλανδία: Κέρδη δισεκατομμυρίων, η θυγατρική της Microsoft πλήρωσε… 0 φόρο
Microsoft Shutterstock

Η φοροαποφυγή της Microsoft στην Ευρώπη έχει φτάσει σε...προκλητικό επίπεδο. Η θυγατρική της στην Ιρλανδία απέδωσε 0 ευρώ σε φόρους παρά τα ιλιγγιώδη κέρδη της.

Tο περασμένο έτος η θυγατρική της Microsoft στην Ιρλανδία είχε κέρδη 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γι’ αυτό το πακτωλό κερδών η εταιρία κατέβαλε στην Ιρλανδία 0 ευρώ για φόρους. Οπως το διαβάσατε, μηδέν!

Αν αναρωτιέστε γιατί, ο λόγος είναι πολύ απλός. H Microsoft Round Island One έχει ως φορολογική έδρα τις Βερμούδες (νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό) όπου δεν προβλέπεται εταιρικός φόρος. Οι Βερμούδες είναι, κοντολογίς, ένας από τους φορολογικούς παραδείσους των καιρών μας.

H Microsoft Round Island One εισπράττει τέλη άδειας χρήση λογισμικού της “μαμάς” Μicrosoft και σύμφωνα με δική της γνωστοποίηση δεν διαθέτει εργαζόμενους παρά μόνο διευθυντικά στελέχη.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα 315 δισεκατομμύρια δολάρια που δήλωσε ως κέρδος αντιστοιχούν στα 3/4 του ΑΕΠ ολόκληρης της Ιρλανδίας που φτάνει τα 437 δισεκατομμύρια δολάρια. Και όμως γι’ αυτό το τεράστιο κέρδος το δημόσιο της Ιρλανδίας, που φιλοξενεί την εταιρία στο έδαφός της, δεν μπορεί ούτε ένα ευρώ φόρο.

Ολα αυτά την ώρα που παγκοσμίως έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής από την πλευρά των πολυεθνικων εταιριών θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αργότερα αυτό το μήνα και η σύνοδος των G7.

Εκμεταλλευόμενη, τέλος, το γεγονός ότι δεν είχε καμία φορολογική υποχρέωση, η Microsoft Round Island One πλήρωσε μερίσματα συνολικού ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Microsoft Corporation.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα