Με νέες αντικειμενικές αλλά χωρίς δεύτερη μείωση ο ΕΝΦΙΑ του 2021

Με νέες αντικειμενικές αλλά χωρίς δεύτερη μείωση ο ΕΝΦΙΑ του 2021
Σπίτια στην Αθήνα Eurokinissi

Την ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με νέες τιμές.

Σε ένα τέτοιο σενάριο έχει δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως αναφέρεται και στην έκθεση για την 8η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα η έκθεση τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν μέχρι και το τέλος Μαρτίου να προχωρήσουν στην πλήρη προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα στοχεύουν και στη διεύρυνση της βάση του φόρου εντάσσοντας περίπου 3000 περιοχές της χώρας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Ως γνωστόν πρόκειται για παραθαλάσσια ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία παρότι βρίσκονται σε περιοχές μεγάλης εμπορικής αξίας, πληρώνουν πολύ μικρό ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν έχει οριστεί για αυτές αντικειμενική τιμή. Η ένταξη αυτών των περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα δώσει τα επιπλέον έσοδα για να μην υπάρξει επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους που βαρύνουν το ακίνητο στις λαϊκές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έχουν μείνει παγωμένες επι χρόνια και τώρα θα πρέπει να αυξηθούν.

Ωστόσο αυτό ισοδυναμεί με τη δεύτερη δόση μείωσης του φόρου που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση από το 2019 αλλά αναβλήθηκε το 2020 λόγω κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με μείωση 22% σε μέσα επίπεδα με εύνοια στις μικρές περιοχές αξίας έως και 60.000, όπου η μείωση έφτανε το 30% η οποία αποκλιμακώνονταν όσο αυξάνονταν η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας μέχρι και το 10% για περιουσίες με αξία πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 8% που είχε εξαγγείλει από το 2019 ο Πρωθυπουργός αναβλήθηκε για φέτος και μάλλον θα αναβληθεί και για το 2021. Το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο όπως έχει σχεδιαστεί. Η σκέψη του ΥΠΟΙΚ από πέρσι ήταν να διευρυνθεί η βάση του φόρου με τις νέες περιοχές που θα μπούν στις αντικειμενικές, ώστε να υπάρχει περιθώριο να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές σε τιμές και συντελεστές σε λαϊκές περιοχές όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι ή το Περιστέρι.

Γιατί η δεύτερη μείωση θα αναβληθεί ξανά

Ωστόσο το πρόβλημα που θα προκύψει αφορά την “ανάγνωση” μέτρου από την ΕΕ. Ως γνωστόν παρότι η ρήτρα συνολικής διαφυγής, δηλαδή η συνθήκη με την οποία έχουν αρθεί οι δημοσιονομικοί κανόνες, θα ισχύσει και το 2021 υπο τις εξής προϋποθέσεις:

  • Οι δαπάνες που γίνονται (σε αυτές περιλαμβάνονται και οι φορολογικές δαπάνες) θα πρέπει να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού.
  • Δεν επιτρέπεται τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα τα οποία θα επηρεάζουν της δημοσιονομική τους πορεία.

Άλλωστε ήδη η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου δύο έκτακτα μέτρα: Την αναστολή για ένα έτος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.

Τα δύο αυτά μέτρα έχουν συνολικό κόστος 1,5 δις ευρώ. Θα είναι συνεπώς πολύ δύσκολο να προστεθεί άλλο ένα μέτρο, έστω και χωρίς κόστος, το οποίο δεν έχει προβλευθεί στον προϋπολογισμό του 2021.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα