Με ‘βαρύ’ τίμημα για την Αθήνα επιστρέφουν οι δανειστές

Με ‘βαρύ’ τίμημα για την Αθήνα επιστρέφουν οι δανειστές
The represantatives of the European Institutions (European Central Bank, European Commission, IMF and EMS) visit the Bank of Greece, in Athens, July 31, 2015 / , , 31 , 2015 SOOC

Αναπόφευκτες οι περικοπές στις συντάξεις για να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό. Παραμένει ακόμη το χάσμα στο δημοσιονομικό. Την επόμενη εβδομάδα έρχεται το κουαρτέτο. Τι αποκαλύπτει ανώτατη κυβερνητική πηγή

Επιβεβαιώνεται, όπως όλα δείχνουν, το θετικό σενάριο περί επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για την υλοποίηση της δεύτερης – και εκτός απροόπτου τελικής φάσης – της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως είχε ήδη αναφέρει από το πρωί το News247, sύμφωνα με το θετικό σενάριο, εάν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο προχωρoύσαν γρήγορα και σημειωνόταν πρόοδος εντός των επόμενων 3-4 ημερών, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μια συνεδρίαση των επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους τα επόμενα 24ωρα.

Τελικά φαίνεται πως το σενάριο επιβεβαιώνεται, με πολύ ωστόσο τίμημα…

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή που συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, νωρίτερα, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις νέες περικοπές στις συντάξεις, εάν πράγματι επιθυμεί να διανύσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους δανειστές.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μειώσεις έως και 25% στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στο ανώτατο «πλαφόν» της κύριας σύνταξης, προκειμένου Αθήνα και θεσμοί να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία στο μέτωπο του ασφαλιστικού. «Συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει, αλλά με ορισμένες αλλαγές μπορεί να υπάρξει», αποκαλύπτει ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε πως οι δανειστές δεν εμφανίζονται τόσο αρνητικοί σε ό,τι αφορά την επανεξέταση της κυβερνητικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, η ίδια πηγή επιβεβαίωσε πως οι διαφωνίες παραμένουν, ενώ σε ερώτηση για την ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, την τοποθέτησε «την ερχόμενη εβδομάδα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα