Μείωση φόρων στα υγρά καύσιμα ζητούν οι βενζινοπώλες

Πετρέλαιο Θέρμανσης
Πετρέλαιο Θέρμανσης EUROKINISSI

Απέστειλαν επιστολή προς την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και τα κόμματα της Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών πετρελαιοειδών Ελλάδος, οι πωλήσεις στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης είναι πτωτικές, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω του βαρύ χειμώνα, παρέμειναν σταθερές.

Με επιστολή, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, προς την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και τα κόμματα της Βουλής, παραθέτουν στοιχεία για την πορεία των τιμών των καυσίμων, ως απόρροια της φορολόγησης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα μείωσης των φόρων.

ADVERTISING

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι “η διατήρηση των υψηλών Εδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ στα καύσιμα, από την έναρξη της κρίσης, εξακολουθούν να πιέζουν αρνητικά την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη και τους πολίτες. Οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, οι μεταφορές και κλάδοι ολόκληροι των υπηρεσιών, της παραγωγής και του εμπορίου πλήττονται. Τα φτωχά νοικοκυριά κρυώνουν και το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.

Η διαρροή κατανάλωσης και συναλλάγματος από τις παραμεθόριες περιοχές προς γειτονικές χώρες, εξακολουθεί να πλήττει, λόγω της διαφοράς τιμών, τα πρατήρια καυσίμων, αλλά και τις τοπικές αγορές, λόγω των διευρυμένων αγορών καταναλωτικών αγαθών, πέραν των καυσίμων.

Οι υψηλοί φόροι αποτελούν πρόκληση μεγάλου ρίσκου για την φοροδιαφυγή και την λαθρεμπορία που εξακολουθούν να πλήττουν τους νόμιμους βενζινοπώλες.” Επίσης, παραθέτοντας συγκεκριμένους πίνακες για την πορεία των τιμών, επισημαίνουν ότι “είναι καιρός να αναθεωρηθούν όλοι οι δείκτες των ΕΦΚ στα καύσιμα. Η Ελλάδα έχει σήμερα από τις ακριβότερες τιμές στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και στην ΕΕ των 28.

Ειδικότερα στην ΕΕ κατέχει την 4η θέση ως προς την ακριβότερη τιμή στην Αμόλυβδη βενζίνη – 96 (12,5% πάνω από η μ.τ. της Ε.Ε), την 9η στο πετρέλαιο κίνησης και την 8η στο πετρέλαιο θέρμανσης.” Στην αμόλυβδη βενζίνη – 55, με τιμή 1,5460 ευρώ, οι φόροι είναι 1,0103 ευρώ με ποσοστό 65,35%.

Στο πετρέλαιο κίνησης, αντίστοιχα, με τιμή 1,3850 ευρώ, οι φόροι είναι 0,6900 ευρώ με ποσοστό 49,82%, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τιμή 1,0660 ευρώ, οι φόροι είναι 0,4962 ευρώ με ποσοστό 46,55%.

Στην αμόλυβδη βενζίνη τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων, ανέρχονται στο 6,48%, στο πετρέλαιο κίνησης στο 9,26% και στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 7,87%.

Μείωση φόρων στα υγρά καύσιμα ζητούν οι βενζινοπώλες
Μείωση φόρων στα υγρά καύσιμα ζητούν οι βενζινοπώλες
Μείωση φόρων στα υγρά καύσιμα ζητούν οι βενζινοπώλες
Μείωση φόρων στα υγρά καύσιμα ζητούν οι βενζινοπώλες

24Media Network