Μετά την πανδημία ξανά στη ”μέγγενη” της εποπτείας

Μετά την πανδημία ξανά στη ”μέγγενη” της εποπτείας
Στιγμιότυπα από την οδό Ερμού στομ κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν απέκλεισε ένα φαύλο κύκλο νέων μνημονίων από τον οποίο η χώρα μας ξέφυγε μόλις δύο χρόνια νωρίτερα τον Αύγουστο του 2018.

Μείωση των ελλειμμάτων με ένα νέο «μνημόνιο» ή ανετότερα μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας; Η απάντηση θα προκύψει στο τέλος της υγειονομικής κρίσης και την επανεκκίνηση της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ερωτώμενος για τα μέτρα στήριξης είπε το αυτονόητο «Ότι δίνουμε τώρα θα το πάρουμε σε φόρους είτε εμείς είτε, κάποια από τις επόμενες Κυβερνήσεις». Τούτο με δεδομένο ότι ο δανεισμός που γίνεται το 2020 και ειδικά μετά το Μάρτιο θα πρέπει να αποπληρωθεί σε συγκεκριμένο χρόνο.

Παράλληλα θα πρέπει να μειωθούν και τα ελλείματα: Το πρωτογενές αναμένεται να φτάσει το 6% του ΑΕΠ φέτος έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 που ήταν και ο βασικός δημοσιονομικός στόχος με βάση την συνθήκη της ενισχυμένης εποπτείας. Από την άλλη το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 10% του ΑΕΠ έναντι κατά ανώτερο 3% που επιτρέπει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αν η Ελλάδα δανειστεί ξανά πάνω από τις δυνάμεις της θα κινδυνέψει να μπεί ξανά σε περιπέτεια. «Συνεχίζουμε να έχουμε το υψηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ παρότι έχει καλή δομή. Οι αγορές αντιδρούν έντονα σε δημοσιονομικές ανισορροπίες» υποδηλώνοντας σαφώς ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει ξανά το φαύλο κύκλο νέων μνημονίων από το οποίο ξέφυγε μόλις δύο χρόνια νωρίτερα τον Αύγουστο του 2018.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ από την Αθήνα όπου βρέθηκε είπε ότι λόγω της συγκυρίας του κορονοϊού δεν αποκλείεται η Ελλάδα να επιστρέψει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά το 2022 όταν θεωρητικά θα έληγε. Μάλιστα για να μην αφήσει κενά είπε ότι σε κάθε περίπτωση και με το δικαίωμα των 220 δις που έχει δανείσει ο ΕΜΣ στην χώρα θεωρεί την Ελλάδα συνεργάτη του οργανισμού και θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία της οικονομίας της. Για αρχή είπε ότι ο ΕΜΣ θα κάνει νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του χρόνου.

Στην κατεύθυνση αυτή είπε ότι λόγω της ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα από κάποιο σημείο και πέρα θα πρέπει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς τον χρόνο.

Πόσο σφικτή θα είναι η μέγγενη

Δεδομένο είναι συνεπώς ότι το πρώτο ζητούμενο η Ελλάδα θα είναι να επιστρέψει δημοσιονομικά στο 2019. Καταλύτης για το πως θα γίνει αυτό είναι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών μιλούν για ανάκαμψη από 5% έως και 7% του ΑΕΠ το 2021 ανάλογα και με την ύφεση στην οποία θα βυθιστεί το 2020. Όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση της οποία αυτό τον καιρό διανύουμε την δεύτερη φάση δεν θα υπάρχουν πιέσεις για δημοσιονομική προσαρμογή. Μόλις τελειώσει όμως και η ανάπτυξη αποκτήσει θετικό πρόσημα η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι μονόδρομος.

Αν η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι βραδύτερη του αναμενομένου το 2021 μπορεί η Κυβέρνηση να μην «μονιμοποιήσει» τα έκτακτα μέτρα όπως η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών και – αν έχει τελειώσει η πανδημία – να άρει και τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Ωστόσο είναι άγνωστο σε τι κατάσταση θα βρεθεί η οικονομία στο τέλος της υγειονομικής κρίσης και πόσο γρήγορα θα μπορέσει να προλάβει να ανακάμψει ως το τέλος του χρόνου.

Η μεγάλη ελπίδα είναι τα 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο παρότι έχει βάση ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι περνάει τις παιδικές του ασθένειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο Κλάους Ρέγκλινγκ έδειξε να αμφιβάλει για την έκβαση του όλου εγχειρήματος. « Δείτε» είπε «Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε ένα περιορισμένο χρόνο που πρέπει να εξεταστούν και να εγκριθούν 27 σχέδια ανάκαμψης τα οποία στην συνέχεια θα πρέπει να παρακολουθούνται. Εύχομαι όλα να πάνε καλά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν οι ελπίδες δεν εκπληρωθούν με μια βραδύτερη ανάπτυξη και υπερδανεισμό για την κάλυψη αναγκών θα φέρει ξανά την Ελλάδα στην δυσμενή θέση να επιλέξει νέα περιοριστικά μέτρα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα