Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Πολυκατοικίες στην Αθήνα Eurokinissi

Ο φετινός φόρος θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2019 εκτός να υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου. Ποιοι έχουν έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Με μια μικρή καθυστέρηση έρχονται μέχρι το Σαββατοκύριακο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2020 για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο φετινός φόρος θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2019 εκτός να υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου. Ελάχιστα μειωμένος μπορεί να είναι ο ΕΝΦΙΑ και λόγω αύξηση της παλαιότητας του ακινήτου. Τούτο υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αλλάζει πενταετία στην παλαιότητα του, π.χ. από την παλαιότητα ακινήτων από 11 έως και 15 χρόνια φτάνει σε μια παλαιότητα 16 ετών. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντικειμενική τιμή του ακινήτου μειώνεται και μαζί μειώνεται και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ως γνωστό, ισχύει και για φέτος η μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 22% που ίσχυσε για πρώτη φορά το 2019 η οποία είναι μεγαλύτερη για την μικρές περιουσίες (για περιουσίες ως 60.000 φτάνει το 30%) και αποκλιμακώνεται ανάλογα με την αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στο 10% για περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης επεκτείνεται και για το έτος 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί για φέτος σε 6 δόσεις αντί για πέντε το 2019. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ποιοι έχουν έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Η έκπτωση κατά 50% για τον ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και η πλήρης απαλλαγή θα συνεχίσει να ισχύει και για φέτος για οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με τους ίδιους όρους όπως και το 2019.

Συγκεκριμένα:

1) Χορηγείται απαλλαγή από το 50% του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ σε κάθε φορολογούμενο που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2) Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα