Μυλωνάς: 1,5 δισ. νέα δάνεια το 2023

Διαβάζεται σε 2'
Μυλωνάς: 1,5 δισ. νέα δάνεια το 2023
Eurokinissi

Ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε πως η τράπεζα αναμένει την έγκριση των εποπτικών – ρυθμιστικών αρχών για διανομή από τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης στοχεύοντας προς ένα ποσοστό διανομής επί των κερδών για το 2024 πέριξ του 30%.

Καθησυχαστικός για την πορεία των νέων δανείων εμφανίστηκε την Τρίτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εισροή ξένων κεφαλαίων που δεν τοποθετούνταν στην χώρα, λόγω καταστατικού.

Ενημερώνοντας τους αναλυτές για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2023 κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους επισημαίνοντας πως αρκετά projects βρίσκονται προς έγκριση. Ο ίδιος σημείωσε πως ο στόχος για 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2023 παραμένει, δηλώνοντας σίγουρος πως τα επόμενα τρίμηνα δεν θα υπάρξει κάμψη, στη βάση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023

Στο κρίσιμο ζήτημα της επιστροφής στις διανομές μερισμάτων, ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε πως η τράπεζα αναμένει την έγκριση των εποπτικών – ρυθμιστικών αρχών για διανομή από τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης στοχεύοντας προς ένα ποσοστό διανομής επί των κερδών για το 2024 πέριξ του 30%. Εξάλλου, ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης στο 17,9% υπό το βάση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου.

Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως η υψηλή γραμμή ρευστότητας της Εθνικής που φτάνει πλέον στα 7,4 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο θα κινηθεί προς την επαναγορά ιδίων και το μέρισμα.

Από την άλλη, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 3,6% στο εννεάμηνο, με το δείκτη κάλυψης να φτάνει πλέον στο 94%. Tα συνολικά NPEs διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση υπό το πρίσμα των οργανικών εκροών, των θεραπειών στη βάση των υψηλότερων αποτελέσματων της τακτικής εξυπηρέτησης (curings) και των ανόργανων ροών write – offs.

Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων «Σταδίου 2» (3,5 δισ. δισ. ευρώ από 4,1 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο) φτάνει στο 10,7% του συνόλου, με δείκτη κάλυψης 7,1%, ενώ του «Σταδίου 3» (1,2 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ) στο 3,7% από 5,5% προηγουμένως με δείκτη κάλυψης 55,3%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα