Μπόνους ενός μήνα για ρυθμίσεις οφειλών και πλειστηριασμούς

Μπόνους ενός μήνα για ρυθμίσεις οφειλών και πλειστηριασμούς
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας eurokinissi

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι ο φετινός Αύγουστος δεν θα συνυπολογιστεί στην περίοδο του διμήνου που προβλέπει ο νόμος για την επίτευξη ρύθμισης, ενώ θεσμοθετείται και ένας επιπλέον μήνας προστασίας από πλειστηριασμούς.

Χρονικό περιθώριο ενός επιπλέον μήνα για την επίτευξη ρύθμισης των οφειλών τους, δίνουν σε πιστωτές και οφειλέτες οι τροποποιήσεις στις διατάξεις του νέου πτωχευτικού νόμου που περιελήφθησαν στη προχθεσινή τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Η παράταση του ενός μήνα προκύπτει από το γεγονός ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις προβλέπουν ότι ο φετινός Αύγουστος δεν θα συνυπολογιστεί στην περίοδο του διμήνου που προβλέπει ο νόμος για την επίτευξη ρύθμισης.

Συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου δεν θα υπολογιστεί φέτος και θα λειτουργήσει ευεργετικά για την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έναντι του οφειλέτη που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος, από τη στιγμή που ο οφειλέτης υποβάλει την αίτηση εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών του μέχρι να περατωθεί η διαδικασία.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο οφειλέτης θα έχει «θεσμοθετημένο» για τη φετινή χρονιά έναν επιπλέον μήνα προστασίας από πλειστηριασμούς. Το ίδιο μηνιαίο μπόνους προστασίας θα ισχύσει και για τυχόν ποινική δίωξη που αντιμετωπίζει ο οφειλέτης για χρέη προς το Δημόσιο τα οποία ζητά να ρυθμίσει.

Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται

Από την παραπάνω αναστολή του Αυγούστου, ωστόσο, δεν θα επωφεληθούν οφειλέτες για τους οποίους έχει προγραμματιστεί διενέργεια πλειστηριασμού εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης από τον οφειλέτη.

Επίσης, ο Αύγουστος δεν θα «παγώσει» και θα συνεχιστούν κανονικά οποιεσδήποτε διαδικαστικές ενέργειες προπαρασκευαστικές της διενέργειας πλειστηριασμού από ενέγγυο πιστωτή (περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης).

Ολοκληρώνεται ο νόμος για την ρύθμιση οφειλών

Την ίδια στιγμή πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του νέου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας και την δημιουργία του Φορέα για την απόκτηση των ακινήτων των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου βρίσκονται σε καθημερινές επαφές με τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και με δυνητικούς επενδυτές για τον Φορέα προκειμένου σύντομα να ανοίξει και η διαδικασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις αρχές Αυγούστου αναμένεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές με προοπτική την εκδήλωση ενδιαφέροντος στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι συζητήσεις με τους επενδυτές θα διαρκέσουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Ιανουάριο και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Όπως εκτιμάται, ο Φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στα τέλη του α΄ εξαμήνου 2022.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πέντε είναι κυρίως τα ζητήματα που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και έχουν να κάνουν:

  • πρώτον με το εάν το Δημόσιο θα εγγυηθεί ή όχι τη λειτουργία του Φορέα, αναλαμβάνοντας ένα επίπεδο κινδύνου
  • δεύτερον με το πώς ο επενδυτής θα αποδείξει ότι έχει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον Φορέα.

Άλλα θέματα που θα παίξουν ρόλο στις συζητήσεις και στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για την ανάληψη του Φορέα είναι:

  • Το ύψος της έκπτωσης που αυτός θα προσφέρει στον ευάλωτο οφειλέτη για να επαναγοράσει την κατοικία του στο τέλος της 12ετούς περιόδου μίσθωσης της κατοικίας.
  • Η δυνατότητα του επενδυτή να προσφέρει επέκταση της περιόδου μίσθωσης της κατοικίας στον οφειλέτη, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν επαναγοράσει το ακίνητο στη λήξη της δωδεκαετίας και επιθυμεί να παραμείνει ως μισθωτής.
  • Η πρόθεση του επενδυτή να επιδείξει μεγαλύτερη ανοχή, από την προβλεπόμενη στον πτωχευτικό Σνόμο (4738/2020) στους οφειλέτες που θα είναι εξυπηρετούν τις καταβολές του ενοικίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα