Ν. Παπαθανάσης: Το πλάνο χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των καταστροφών

Διαβάζεται σε 3'
Νίκος Παπαθανάσης
Νίκος Παπαθανάσης EUROKINISSI

Προστέθηκαν έργα 686 εκατ. ευρώ για Θεσσαλία και ένα τμήμα για τον Έβρο. Τα 420 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποκατάσταση του οδικού δικτύου

Περισσότερα από 55 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 4-6 χρόνια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ 2021-2027 και Ταμείο Ανάκαμψης), όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη τύπου με θέμα: «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

“H Ελλάδα έχει φύγει από το δύσκολο παρελθόν της και βρίσκεται μπροστά σε μία δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Αυτό μας δίνει και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να έχουμε τους επιπρόσθετους πόρους που απαιτούνται έτσι ώστε σε φυσικές καταστροφές όπως αυτή η οποία συνέβη στη Θεσσαλία να μπορούμε να στηρίξουμε μαζί με τους ευρωπαϊκούς πόρους τους συμπολίτες μας, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο αν. Υπουργός και ανέφερε:

«“Άμεσα, μετά το πρόβλημα το οποίο ανέκυψε στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός έστειλε μία επιστολή στην Πρόεδρο Φον Ντερ Λάιεν και ακολούθησε μία επίσκεψη, όπου εκεί πετύχαμε την ευελιξία έτσι ώστε πόροι, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, είναι πόροι συμπληρωματικοί, θέλω να το τονίσω αυτό, δεν είναι πόροι από το αρχικό πρόγραμμα 2014-2020, είναι πόροι επιπρόσθετοι που είχαν σχεδιαστεί αλλά τελικά δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, έρχονται για να μπορέσουν να καλύψουν ένα κομμάτι από την μεγάλη ζημιά στη Θεσσαλία. Προφανώς, αυτό είναι το ένα από τα πολλά προγράμματα στήριξης, όπως είναι το πρόγραμμα το οποίο συμπληρώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 686 εκατομμυρίων ευρώ και επιπρόσθετα ένα πρόγραμμα, το οποίο έρχεται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 που εκεί μας δόθηκε επίσης η ευελιξία να διοχετεύσουμε πόρους ώστε να ενισχύσουμε τις υποδομές και το πρόγραμμα της πρώτης Αρωγής φτάνοντας το ύψος των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων σε 2,25 δισεκ. ευρώ που επιπροσθέτως θα έχουμε και πολύ σύντομα τους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης, οι οποίοι ανέρχονται στο 6% επί της δημόσιας δαπάνης των ζημιών και επίσης ένα ακόμα μικρότερο ποσό που προέρχεται από ένα ταμείο της Αγροτικής Αλληλεγγύης.»

Όπως ανέφερε η  διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών θα προχωρήσει Αναλυτικά, ανέφερε πως προστέθηκαν έργα 686 εκατ. ευρώ για Θεσσαλία και ένα τμήμα για τον Έβρο. Τα 420 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποκατάσταση του οδικού δικτύου και σε γέφυρες, ένα έργο που πρέπει να τρέξει γρήγορα, για να επανέλθει στην κανονικότητα η περιοχή.  Επίσης, προστέθηκαν για το σιδηροδρομικό δίκτυο 180 εκατ. ευρώ, με διάταξη νόμου ώστε όλες οι εργασίες να γίνουν με πολύ γρήγορες διαδικασίες για την αποκατάστασή της λειτουργίας του, ενώ τέλος προστέθηκαν 86 εκατ. ευρώ για Έβρο και Ροδόπη, κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά που πρέπει να γίνουν πριν τον χειμώνα.

Το ΤΑΑ

Σε σχέση με τη νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, (ΤΑΑ) όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου και να “κλειδώσει” οριστικά στο eurogroup του Δεκεμβρίου. Το αίτημα δε για συνδρομή (είναι επί της δημόσιας ζημιάς) και από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε θα υποβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών από τις θεομηνίες, οι οποίες με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα