"Ναι" και από Λαγκάρντ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Εκτός ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ
Εκτός ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ AP

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στην επικεφαλής του ΔΝΤ, την πρόθεση της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου "ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ", εξέλιξη που ικανοποιεί το Ταμείο.

Την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος από τις οφειλές από το ΔΝΤ ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε, πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. Από το συνολικό χρέος των 9,4 δισ. ευρώ και έχει επιτόκιο 5,1%.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε, ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.

Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς "προτιμώμενου πιστωτή", γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ , Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ, Χρέος, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τόμσεν: "Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει χρέος προς το ΔΝΤ"

Εντός των ημερών "κλειδώνει" η πληρωμή του Ταμείου

ΔΝΤ: Προβλέπει μείωση του χρέους κατά 40% του ΑΕΠ ως το 2024

Τσακαλώτος: Θα συμφωνήσουν όλοι στην αποπληρωμή του ΔΝΤ

SHARE:

24Media Network