Νέες αντικειμενικές αξίες: Η άνοδος σε νησιωτικές περιοχές και η ανησυχία για ανισότητες και εκποιήσεις περιουσιών

Νέες αντικειμενικές αξίες: Η άνοδος σε νησιωτικές περιοχές και η ανησυχία για ανισότητες και εκποιήσεις περιουσιών
Το νησί της Πάτμου Shutterstock

Πλήγμα στην έννοια της Νησιωτικότητας επιφέρουν, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι νέες αντικειμενικές που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βλέπει τα νησιά μόνο ως περιοχές προς αφαίμαξη.

Για πλήγμα στη νησιωτικότητα με αιχμή τις αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές αξίες και την άνοδο που καταγράφουν σε πολλές περιοχές στα νησιά κάνει λόγο ο Νεκτάριος Σαντορινιός Βουλευτής Δωδεκανήσου Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Να σημειωθεί ότι σε περιοχές όπως η Ρόδος υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις, από 700 σε 2.100 ευρώ (αύξηση 200%), ή η Κως, από 650 σε 1.350 ευρώ (αύξηση 108%) και η Πάτμος, από 650 σε 900 ευρώ (αύξηση 38%).

Όπως αναφέρει ο κ. Σαντορινιός «οι ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, έκρυβαν απανωτές δυσάρεστες εκπλήξεις για τα νησιά. Ειδικά στα Δωδεκάνησα, οι νέες τιμές σε αρκετές περιπτώσεις, αναπροσαρμόζονται με αυξήσεις που φτάνουν έως και 200%, στη Ρόδο, έως και 100% στην Κω ή έως και περίπου 45% στην Πάτμο. Πολλές, δε περιοχές των νησιών που μέχρι πρότινος ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών και η τιμή τους προσδιοριζόταν με βάση την κατώτατη τιμή του Δήμου, τώρα εντάσσονται με αυξήσεις φωτιά, δημιουργώντας επιπλέον ανισότητες».

Ουσιαστικά φωτογραφίζεται μια κατάσταση ότι πολλοί κάτοικοι των νησιών, που θα δυσκολευτούν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα θα αναγκαστούν να εκποιήσουν περιουσίες, με δεδομένες βέβαια και τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμησης.

«Όσο και αν το Υπουργείο προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική αλλαγή στα συνολικά έσοδα του ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα από καθένα τις μεγάλες φορολογικές αυξήσεις που κρύβονται πίσω από τις νέες αντικειμενικές» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Σχολιάζοντας, πάντως, στο Ρ/Σ Real fm, χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το θέμα με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και την κριτική που δέχεται για επιβάρυνση της μεσαίας τάξης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει διευκολύνει τη μεσαία τάξη με μειώσεις φόρων, εισφορών, αυξήσεις αφορολόγητου για κάθε τέκνο κτλ» ενώ και πάλι ανέφερε ότι ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

«Υπάρχουν αυξήσεις σε μια από τις δυο ζώνες, όμως μία στις 5 ζώνες η τιμή μειώνεται. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση. Θα υπάρχουν νοικοκυριά, βέβαια, που θα έχουν αυξήσεις. Υπήρχαν ζώνες που ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και υποφορολογούνταν» σημείωσε και τόνισε ότι στα ακίνητα υπήρχε μια κεκαλυμένη γκρίζα οικονομία. «Υπήρχαν γκρίζες συναλλαγές στα ακίνητα κι έτσι προσπαθούμε να τις περιορίσουμε. Στον δείκτη τιμών κατοικιών της ΤτΕ υπάρχει τα τελευταία χρόνια αύξηση 14% όση και η αύξηση από τις αντικειμενικές» τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

Αναλυτικά για το σύνολο της Επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι σχετικά ανοδική, καθώς (α) 7.634 ζώνες (55% του συνόλου) εμφανίζουν αύξηση με μέσο όρο αύξησης 19,5%, (β) 2.860 ζώνες (21% του συνόλου) εμφανίζουν μείωση, με μέσο όρο μείωσης στο 14,7%, και (γ) 3.314 ζώνες (24% του συνόλου) παραμένουν αμετάβλητες.

Ωστόσο ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντιτείνει ότι «για όποιον στοιχειωδώς γνωρίζει την αγορά, είναι προφανές ότι οι αντικειμενικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρνουν επιπλέον χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ των χαμηλών και μεσαίων ιδιοκτησιών αλλά επίσης αυξάνουν κατακόρυφα και άλλους 20 περίπου φόρους και τέλη επί των ακινήτων (πχ. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, Φόρος μεταβίβασης, χρησικτησίας, διανομής, κληρονομιάς, γονικής παροχής, ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες, ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα, πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου ή νέων αυθαιρέτων).

Παράλληλα, από την αύξηση των αντικειμενικών, σημαντικά προβλήματα θα προκύψουν και στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφού η επανεκτίμηση της ακίνητης περιουσίας θα θέσει εκτός των παροχών, πλήθος κόσμου. Τέλος, οι νέες αντικειμενικές σε συνδυασμό μάλιστα με την επικείμενη κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που χαρίζει φόρους σε περίπου 450.000 μεγαλό-ιδιοκτήτες, θα σημάνει βαριές αυξήσεις για το σύνολο του πληθυσμού, που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο των μεγάλων περιουσιών» τονίζει ο κ. Σαντορινιός.

Να σημειωθεί ότι και Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον “Realfm 97,8”χτες τόνισε ότι με αφορμή τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση σε πάρα πολλές ζώνες. Αυτό συμπαρασύρει τον ΕΝΦΙΑ και θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις για λαϊκά και μεσαία στρώματα. Ιδίως αν δει κανείς τι έκανε με τον ΕΝΦΙΑ η ΝΔ, που τροποποίησε τη μείωση του ΣΥΡΙΖΑ για να ελαφρύνει πολύ μεγάλες περιουσίες, προχωρώντας σε αντίστροφη αναδιανομή το 2019.Συμπαρασύρονται,επίσης, άλλοι20 φόροι. Η ΝΔ, που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση, φέρνει γενικευμένη αύξηση φόρων και λέει στα νοικοκυριά “ας κάνουν τα κουμάντα τους”».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα