Νέες διαπραγματεύσεις με θεσμούς για πτωχευτικό δίκαιο και πρώτη κατοικία

Νέες διαπραγματεύσεις με θεσμούς για πτωχευτικό δίκαιο και πρώτη κατοικία
Προστασία πρώτης κατοικίας Eurokinissi

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διαφανής και ενιαία ρύθμιση,μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όλων των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων με στόχο την οριστική λύση και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας

Με τα κρίσιμα θέματα του νέου πτωχευτικού νόμου που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα και της επιδότησης των δανείων που θα συνδέονται με την πρώτη κατοικία και θα αφορούν τους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, ξεκίνησε χθες ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της υβέρνησης με τους Θεσμούς.

Σε ότι αφορά στον νέο πτωχευτικό νόμο βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διαφανής και ενιαία ρύθμιση, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όλων των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων με στόχο την οριστική λύση του χρέους και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον οφειλέτη.

Την συγγραφή αλλά και την συνολική επίβλεψη του εν λόγο νομοσχεδίου έχουν αναλάβει από πλευράς της Κυβέρνησης, ο επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο υπουργός παρά το πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος με την συνδρομή όπως γίνεται σε κυβερνητικά νομοσχέδια μεγάλης σημασίας του Δικηγορικού γραφείου Ποταμίτη.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Τη ρύθμιση των οφειλών μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας, την οποία ο οφειλέτης θα ακολουθεί στην περίπτωση που κρίνει το χρέος του βιώσιμο, κατόπιν αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Την πτώχευση του οφειλέτη, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί η περιουσία του για την αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος που θα απομένει απλήρωτο θα διαγράφεται και δεν θα βαρύνει πια ούτε τον ίδιο τον οφειλέτη, ούτε τους συγγενείς και τους κληρονόμους του.

*Μέριμνα ώστε να μην μένουν άστεγοι οι οφειλέτες που θα πτωχεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση δημόσιου φορέα που θα αποκτά τις πρώτες κατοικίες οφειλετών που θα πτωχεύουν και θα τις επαναμισθώνει σε αυτούς, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου.

Ποια στεγαστικά θα επιδοτήσει η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα γίνει με τους Θεσμούς και η διαπραγμάτευση για τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν την τελική περίμετρο των δικαιούχων για επιδότηση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Στη συνέχεια θα συμφωνηθεί το ύψος της κρατικής επιδότησης και αυτή θα εγκριθεί για να περάσει στον προϋπολογισμό.

Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών έως τις 29 Φεβρουαρίου, οι δανειολήπτες που έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 330.000 έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, συνολικού ποσού 20 δις. ευρώ.

Η τελική περίμετρος των δικαιούχων, όπως και το ύψος της επιδότησης των μηνιαίων δόσεων η οποία θα διαρκέσει μέχρι και για τρία τρίμηνα, θα καθοριστούν βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα συμφωνηθούν στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Το ποσοστό της επιδότησης

Πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να κατέθεσε στους Θεσμούς σε ότι αφορά το ύψος της επιδότησης την εξής πρόταση:

Στη ρύθμιση, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν αυτόματα, κάνοντας μόνο την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όσοι δανειολήπτες με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία ήταν ενήμεροι την 29η Φεβρουαρίου 2020. Αντίθετα, όσοι την ίδια ημερομηνία είχαν δάνειο σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και όσοι το δάνειό τους είχε καταγγελθεί, για να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν το δάνειό τους με την τράπεζα!

Για ενήμερα δάνεια την 29η Φεβρουαρίου 2020, το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης το ποσοστό της κρατικής επιδότησης προβλέπεται στο 90% της δόσης, το δεύτερο 3μηνο στο 75% και το τρίτο 3μηνο στο 50%. Το υπόλοιπο του δανείου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Για δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών την 29η Φεβρουαρίου 2020, το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης το ποσοστό κάλυψης της δόσης από το δημόσιο προβλέπεται στο 80%, το δεύτερο τρίμηνο στο 65% και το τρίτο τρίμηνο στο 40%. Το υπόλοιπο δανείου ορίζεται έως τις 250.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του σπιτιού έως τις 200.000 ευρώ.

Για καταγγελμένα δάνεια την 29 η Φεβρουαρίου 2020 το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό κάλυψης της μηνιαίας δόσης από το κράτος προβλέπεται στο 70%, το δεύτερο τρίμηνο στο 55% και το τρίτο τρίμηνο στο 30%. Το ύψος του υπολοίπου του δανείου ορίζεται έως τις 200.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται έως τις 130.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση προκειμένου να επιδοτήσει το σύνολο των δόσεων και των 330.000 δανείων μέχρι 9 μήνες, θα χρειαστεί περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, όμως το ποσό αυτό θα περιοριστεί σημαντικά, γιατί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας που θα θέσουν θα χαμηλώσει την τελική περίμετρο των δικαιούχων δανειοληπτών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι τελικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει τελικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα