Ντράγκι: Τέλος και επίσημα το QE – Σταθερά τα επιτόκια ως το τέλος του καλοκαιριού

Ντράγκι: Τέλος και επίσημα το QE – Σταθερά τα επιτόκια ως το τέλος του καλοκαιριού
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι AP

Την επίσημη ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που ξεκίνησε το 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας, όμως, ότι αποτελεί πλέον μόνιμο εργαλείο της Κεντρικής Τράπεζας.

Την επίσημη ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που ξεκίνησε το 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σημειώνοντας, όμως, ότι το QE αποτελεί πλέον μόνιμο εργαλείο της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ, αν και η χρήση υπόκειται στις αποφάσεις του συμβουλίου της.

Για το άμεσο μέλλον, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ τόνισε ότι υπάρχει η πρόθεση να συνεχίσει η επανεπένδυση των κερδών από τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης που έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, με στόχο η λήξη των μαζικών αγορών να γίνει σταδιακά, χωρίς να προσκαλέσει αναταράξεις στις αγορές χρήματος.

“Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε, πλήρως, τις πληρωμές κεφαλαίου από την ωρίμανση των τίτλων που αγοράστηκαν από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία στην οποία θα αρχίσουμε να ανεβάζουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ, και, σε κάθε περίπτωση, για όσο καιρό χρειαστεί” υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη ληφθεί και ειδική μέριμνα και για τη χώρες όπου η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ έχει αγοράσει περισσότερα ομόλογα από όσο προβλέπονταν στην σχετική ποσόστωση.

Μάλιστα, τόνισε ότι η απόφαση για επανεπένδυση σε ομόλογα των κρατών μελών έμεινε σκόπιμα απροσδιόριστη χρονικά. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως αν η ΕΚΤ ήθελε να θέσει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο για τη διάρκεια των επανεπενδύσεων, θα το είχε κάνει. Πρόσθεσε, επίσης, πως η απόφαση σχετικά με τις επανεπενδύσεις ήταν ομόφωνη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα προσαρμόσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, ώστε να το ευθυγραμμίσει με την ποσότητα του κεφαλαίου που έχει καταβάλλει κάθε χώρα στην ΕΚΤ. Τούτο με δεδομένο ότι στο QE έχουν αγοραστεί περισσότερα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά ομόλογα από αυτά που προβλέπονται με βάση τη συμμετοχή της κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Σταθερά επιτόκια ως το τέλος του καλοκαιριού

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις για το θέμα, τόνισε ότι μέριμνα της ΕΚΤ είναι η σταθεροποίηση των επιπέδων πληθωρισμού και η απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας με νομισματικά μέσα, γι’ αυτό άφησε να εννοηθεί μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη περίοδος σταθερά χαμηλών επιτοκίων.

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη, ο Ντράγκι χαμήλωσε το πήχη της ανάπτυξης, προβλέποντας πλέον ανάπτυξη 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2% και 1,8% αντίστοιχα.

Προειδοποίησε επίσης ότι τα ρίσκα για το outlook της ανάπτυξης έχουν καθοδική τάση, λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού, τις αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα στη χρηματοοικονομική αγορά.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε επίσης πως παραμένει αναγκαία η διατήρηση σημαντικού βαθμού νομισματικής τόνωσης για να στηριχτεί η περαιτέρω αύξηση των πιέσεων στις τιμές και του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται προς τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου, υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Ντράγκι έδειξε προβληματισμένος για την αργή πορεία της τραπεζικής ενοποίησης της Ευρωζώνης, χαιρέτησε μεν τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, αλλά θύμισε παράλληλα ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες με την ΕΚΤ – όπως είπε – να έχει ρόλο συμβούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα