Ο προγραμματισμός των πληρωμών επιδομάτων άφησε τις ευπαθείς ομάδες χωρίς τα βασικά

Ο προγραμματισμός των πληρωμών επιδομάτων άφησε τις ευπαθείς ομάδες χωρίς τα βασικά
Άντρας με μαγκούρα EUROKINISSI

Πολλά είναι τα παράπονα που έρχονται στο NEWS 24/7 για το χρόνο καταβολής των βοηθημάτων που λαμβάνουν ευπαθείς ομάδες.

Με άδειες τις τσέπες περνούν τις μέρες των Χριστουγέννων χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες, καθώς οι πληρωμές τους είναι προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που περνούν δύσκολα τις άγιες τούτες μέρες, βασιζόμενοι μόνο στην αλληλεγγύη συμπολιτών μας, μια και το κράτος τηρεί διαδικασίες που τους στερούν την έγκαιρη καταβολή, ακόμη και του ελάχιστου αυτού αλλά ζωτικού βοηθήματος.

Υπενθυμίζεται ότι με εμβόλιμη πληρωμή, θα γίνει και η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ, μεταξύ 27 και 31 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, θα λάβουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη ή και άθροισμα συντάξεων έως 638 ευρώ το μήνα μικτά, ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ το χρόνο και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 14.400 ευρώ.

Επίσης η πληρωμή μηνός Δεκεμβρίου 2021 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 30 Νοεμβρίου 2021 και έχει εγκριθεί) του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (πρώην ΚΕΑ) θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Δεκεμβρίου 2021 δηλαδή την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η προηγούμενη κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γινόταν έντονη προσπάθεια οι καταβολές του «κοινωνικού μερίσματος», ( για το οποίο βέβαια η τότε κυβέρνηση είχε κατακεραυνωθεί από την τότε της ΝΔ, για να επανέλθει και πάλι η τελευταία στην ίδια παραλλαγμένη κάπως συνταγή) να γίνονται πριν τα Χριστούγεννα και για λόγους, πέρα από τους προφανείς κοινωνικούς, στήριξης της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2018 ο πρώτος γύρος καταβολής του κοινωνικού μερίσματος έγινε στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και πιστώθηκαν χρήματα σε περίπου 1,4 εκατ. ευρώ τραπεζικούς λογαριασμούς. Συνολικά 3,9 εκατομμύρια νοικοκυριά έκαναν αίτηση το 2018 , προκειμένου να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, ενώ το μέσο ποσό ανά εγκεκριμένη αίτηση διαμορφώθηκε στα 480 ευρώ περίπου, ποσό βέβαια που σε περιπτώσεις π.χ. πολυτέκνων πολλαπλασιαζόταν. Βέβαια και τότε πληρωμές γινόταν και μέχρι το τέλος του χρόνου, ειδικά για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί με καθυστέρηση.

Φέτος όμως, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι υπερήλικοι ανασφάλιστοι, που περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» τα 360 ευρώ που τους αναλογούν μηνιαίως, θεωρείται ότι είναι ανεπίτρεπτο οι καταβολές να γίνονται την εκπνοή του έτους και όχι νωρίτερα. Μάλιστα για τις οποίες ομάδες οι εξαγγελίες είχαν γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εδώ και εβδομάδες, και οι ίδιοι ανέμεναν με αγωνια λίγο πριν το κλείσιμο των καταστημάτων για τη Χριστουγεννιάτικη αργία να κάνουν με τα χρήματα αυτά τα βασικά ψώνια. Κι βέβαια με τα κύμα ακρίβειας να έχει σαρώσει το όποιο εισόδημα που είχεαπομείνει.

Οι πληρωμές που έγιναν

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την εβδομάδα που πέρασε έγινε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιανουαρίου με βάση τον προγραμματισμός των καταβολών e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ Συνολικά θα καταβλήθηκαν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατ. δικαιούχους.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ έγιναν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

– Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου καταβλήθηκε ποσό 463 εκατ. ευρώ σε 838.000 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

– Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, ποσό 522 εκατ. ευρώ σε 1.090.000 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

– Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, ποσό 520 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

– Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, με την καταβολή 540,2 εκατ. ευρώ σε 910.000 δικαιούχους για κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

– Καταβλήθηκε επίσης 23,1 εκατ. ευρώ σε 850 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

– 13,2 εκατ. καταβλήθηκαν σε 27.280 δικαιούχους ως παροχές σε χρήμα

– Τέλος, 38.000 ευρώ καταβλήθηκαν σε 25 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

Επιπροσθέτως, καταβλήθηκαν 190.000 ευρώ σε 500 ασφαλισμένους για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας

2. Από τον ΟΑΕΔ έγιναν οι εξής καταβολές:

– 16 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

– 26 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

– 800.000 ευρώ σε 3.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

– 1 εκατ. ευρώ σε 2.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Νέες πληρωμές

Σε σχέση με τις επικείμενες πληρωμές με βάση τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις αναμένονται οι εξής πληρωμές

Ανασφάλιστοι Υπερήλικες

Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, θα δουν στους λογαριασμούς τους 250 ευρώ που δικαιούνται ως έκτακτη ενίσχυση και οι χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή θα γίνει μαζί με την κανονική τους πληρωμή.

Τι ισχύει για υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και επίδομα ΟΠΕΚΑ

Επίσης, ο προγραμματισμός, λίγο πριν την ολοκλήρωση του έτους, περιλαμβάνει πληρωμές σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, από Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα πιστωθούν τα κάτωθι:

  • Το χριστουγεννιάτικο δώρο του μισού μισθού στους υγειονομικούς
  • Το δώρο των 250 + 50 ευρώ στους συνταξιούχους των 600 ευρώ
  • Η ενίσχυση των 250 ευρώ σε ΑμεΑ
  • Όπως και το επίδομα του ΟΠΕΚΑ σε όσους το λαμβάνουν

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα