Μία και σήμερα για τα “ξεχασμένα” τετραγωνικά που πρέπει να δηλωθούν στους δήμους

Μία και σήμερα για τα “ξεχασμένα” τετραγωνικά που πρέπει να δηλωθούν στους δήμους
Γενική άποψη της Αθήνας με σπίτια Eurokinissi

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ΚΕΔΕ) εντός των επόμενων 2 ημερών. Οι συμβουλές της τελευταίας στιγμής.

Άλλες 48 ώρες θα μείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ που μπορεί κανείς να διορθώσει τα τετραγωνικά των ακινήτων για να αποφύγει αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα.

Λίγο πριν λήξει και η τρίτη παράταση της προθεσμίας στις 30 του μήνα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα (https://tetragonika.govapp.gr) 50 εκατ. αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων από περίπου 2 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίοδο από τις 27 Φεβρουαρίου που άνοιξε η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέχρι και χθες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ξέρουν ότι έχουν διαφορές που έχουν δηλώσει στους δήμους σε σχέση με αυτές που έχουν καταχωρήσει στην περιουσιακή κατάσταση, που έχουν που έχουν υποβάλλει στην εφορία θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την διόρθωση μέσω τη πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. Επιπλέον σύμφωνα με την ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητα του στον οικείο Δήμο ακόμη και αυθαίρετα -τακτοποιημένα ή μη-κτίσματα, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες ακινήτων του.

Και σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτου από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019. Οι ιδιοκτήτες που υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η -1-2020 και μετά.

Βαριά πρόστιμα στους παραβάτες

Με τα ξεχασμένα τετραγωνικά οι δήμοι έχουν κερδίσει μέχρι τώρα πρόσθετα ετήσια έσοδα ύψους 100.000.000 ευρώ σε τέλη και φόρους. Συνεπώς θα αναζητήσουν με ζήλο και αυτούς που αν και είχαν την υποχρέωση αγνόησαν τη δήλωση. Μετά το τέλος διαδικασίας θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων που έχουν οι δήμοι και αυτών που έχουν δηλωθεί στην εφορία όπου υπάρχουν διαφορές τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.

Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Παράλληλα, όσοι δεν δηλώσουν τα πρόσθετα τετραγωνικά και αυτά προκύψουν από την διασταύρωση που θα κάνει η ΚΕΔΕ θα υποχρεωθούν σε αναδρομική πληρωμή τελών από το 2015 για την πρόσθετη επιφάνεια μαζί βέβαια με τόκους και προσαυξήσεις αφού πλέον τα πρόσθετα τέλη θα αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιοκτητών.

Τι δεν μπορείτε να κάνετε μέσω της πλατφόρμας

Προσοχή όμως γιατί η πλατφόρμα παρέχει την δυνατότητα μόνο για την διόρθωση των τετραγωνικών των ακινήτων. Θα χρειαστεί όμως ο ιδιοκτήτης να πάει ο ίδιος στο δήμο για τις εξής περιπτώσεις:

Η αλλαγή χρήσης ενός ακινήτου από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο μπορεί να γίνει μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία του ιδιοκτήτη στο δήμο μαζί βέβαια με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αν έχει γίνει λάθος στο περιουσιολόγιο και τα τετραγωνικά ενός ακινήτου είναι λιγότερα από αυτά που αναγράφονται στο Ε9 τότε και πάλι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να διορθώσει κατ αρχήν τα τετραγωνικά στην εφορία και στην συνέχεια να διορθώσει ανάλογα τα τετραγωνικά και στο δήμο με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Αν τα τ.μ. στο Περιουσιολόγιο (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

Παράταση στην προθεσμία δεν αναμένεται με εξαίρεση τους 20 δήμους στην δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια και την Βορειοδυτική Πελοπόννησο που χτύπησαν οι πρόσφατες θεομηνίες η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα