Οι 120 δόσεις πάνε στην παράταση

Οι 120 δόσεις πάνε στην παράταση
Κόσμος έξω από το Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Παράταση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα δοθεί μάλλον στο παρά πέντε της λήξης της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου. Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να πείσει και τους δανειστές ότι το μέτρο έχει αποτέλεσμα. Ποια προβλήματα υπάρχουν

Με ανοιχτή τη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για παράταση στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι αιτήσεις έχουν διπλασιαστεί από τις 230.000 που ήταν στις αρχές του μήνα, στις περίπου 500.000 με μια μέση ημερήσια αύξηση της τάξης των 35.000.

Το στατιστικά αυτά είναι απαραίτητα για το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δικαιολογήσει την παράταση στους θεσμούς που δεν ήθελαν από την αρχήν την μακροπρόθεσμη ρύθμιση.

Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι το πόσο μεγάλη θα είναι η παράταση. Οι ενώσεις φοροτεχνικών και οι επαγγελματικές οργανώσεις που πιέζουν θεσμικά, τη θέλουν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν δύο τάσεις: Η πρώτη θέλει παράταση ενός μήνα (έως το τέλος Οκτωβρίου) ώστε να μην έχει κανείς ως δικαιολογία την έλλειψη χρόνου και η δεύτερη μέχρι και 15 ημέρες ώστε οι φορολογούμενοι να πιεστούν για να ενταχθούν στην ρύθμιση.

Τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν

Μετά τις βελτιώσεις που έγιναν τον Αύγουστο, το μειωμένο επιτόκιο από το 5% στο 3% την χαμηλότερη ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ από 30 ευρώ που ήταν νωρίτερα και την άρση των αναγκαστικών μέτρων με την ένταξη στην ρύθμιση δόθηκε μια νέα ώθηση στη ρύθμιση.

Ωστόσο μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο με τις αιτήσεις να μην ξεπερνούν τις 250.000.

Ο λόγος είναι απλός: Η ρύθμιση των 120 δόσεων ισχύει μόνο για τον έναν στους 15 οφειλέτες της εφορίας αφού για όλους τους υπόλοιπους οι δόσεις είναι πολύ λιγότερες. Το κομμάτι της ρύθμισης που δεν βελτιώθηκε ήταν το εισοδηματικό κριτήριο και ο «κόφτης» που συνεπάγεται για τον αριθμό των δόσεων αφού με βάση το εισόδημα και για πάνω από τα 10.000 ευρώ (που ισχύουν σε κάθε περίπτωση οι 120 δόσεις) υπάρχει ένα συντελεστής ελάχιστης ετήσια ποσοστιαίας εξόφλησης της οφειλής που περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των δόσεων.

 Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση που αφορά ως γνωστό τις οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι και 31/12/2018 έστω και αν βεβαιωθούν μέχρι και την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του 2019 . Είναι πολλοί αυτοί που αδυνατούν να διευθετήσουν τις νέες οφειλές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν και στη ρύθμιση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα