Οι δέκα "βόμβες" στα θεμέλια του προϋπολογισμού

Συζήτηση στην Βουλή επικαιρων ερωτήσεων την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014.  Το στιγμιότυπο από την επερώτηση, 50 Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σχετικά με το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση στην Βουλή επικαιρων ερωτήσεων την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014. Το στιγμιότυπο από την επερώτηση, 50 Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σχετικά με το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Δικαστικές βόμβες "αγχώνουν" την κυβέρνηση. Οι 10 σημαντικότερες προσφυγές που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη (Πίνακας)

Τριάντα προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά μέτρων, τα οποία ελήφθησαν την τελευταία τετραετία, περιμένουν τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων. Το "κόστος" των δέκα σημαντικότερων εξ αυτών υπολογίζεται ότι αγγίζει συνολικά το ποσό των 20 δισ. ευρώ.

O άγνωστος Χ των αναμενόμενων αποφάσεων σε σωρεία προσφυγών που έχουν κατατεθεί... τρομάζει την κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία ετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή ενός σχεδίου φοροελαφρύνσεων και ως εκ τούτου απεύχεται δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις.

Από την ατελείωτη λίστα των προσφυγών τα ποσά που διεκδικούν στις 10 πιο χτυπητές επίδικες υποθέσεις υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 20 δις ευρώ.

Ήδη, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε δικαστικούς και κυρίως ένστολους έχουν αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναζητεί ισοδύναμα μέτρα.

Και αν για την εξ ολοκλήρου αποζημίωση των δικαστικών των οποίων οι αποδοχές επιστρέφουν στα προ περικοπών επίπεδα, το κονδύλι, των 170 εκατ. ευρώ, έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, η "αποκατάσταση" των ένστολων είναι σαφώς πιο δαπανηρή και τα μέτρα που θα την καλύψουν εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να αποσαφηνιστούν εντός της εβδομάδας.

Οι 10 σημαντικότερες προσφυγές που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη:

1. Έκτακτο Τέλος Ακινήτων - το γνωστό "χαράτσι" - που εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ για τα έτη 2011, 2012 (Άρειος Πάγος) και 2013 (ΣτΕ).

2. Περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο ΙΚΑ στις τράπεζες.

3. Περικοπές συντάξεων ειδικών μισθολογίων.

4. Κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

5. Περικοπές εφάπαξ.

6. Κατά φόρων ακινήτων (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ) λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών.

7. Τέλος για το περιβάλλον (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

8. Κατά της κατάργησης φοροαπαλλαγών.

9. Κατά της τακτοποίησης αυθαιρέτων, ημιυπαιθρίων με καταβολή "προστίμου".

10. Κατά του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ που παρακρατείται από συντάξεις.

Οι προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια από πολίτες που επλήγησαν τα τελευταία έτη έχουν πάρει τη μορφή «χιονοστιβάδας», αναφέρει η εφημερίδα. Πέρα από τις δέκα που βρίσκονται στη ζώνη του κινδύνου, η λίστα των προσφυγών κατά των μνημονιακών μέτρων φτάνει τις είκοσι.

Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών το «μπαράζ» των υποθέσεων που αμφισβητούν την υπερφορολόγηση των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Οι σχετικοί φόροι βασίζονται σε "φουσκωμένες" αντικειμενικές αξίες που, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, αδιαφορούν για την καθίζηση της αγοράς, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στον κύκλο των σημαντικότερων από άποψη κόστους περιπτώσεων εντάσσεται το επίδομα των 176 ευρώ, αφού στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν πάνω από 25.000 ομαδικές αγωγές όπου καθένας διεκδικεί περίπου 4.500 ευρώ.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

SHARE:

24Media Network