Αφήνουν την αναδιάρθρωση για το 2012

ΗΠΑ-ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.Στη φωτογραφία  ο υπουργος οικονομκων Γ.Παπακωνσταντίνου με το Υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Timothy F. Geithner.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ)
ΗΠΑ-ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.Στη φωτογραφία ο υπουργος οικονομκων Γ.Παπακωνσταντίνου με το Υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Timothy F. Geithner.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ) EUROKINISSI

Εντός του 2012 έχει προδιαγεγραμμένη η Αμερική την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Φοβούνται ότι η χώρα κινείται στην ακυβερνησία

Σε έναν περίπου χρόνο έχει προδιαγεγραμμένη την αναδιάρθρωση του συνολικού ελληνικού χρέους η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που έχει ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις επ' αυτού με Ευρωπαίους παράγοντες και αξιωματούχους.

Στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", υπάρχουν "κυλιόμενες" εκτιμήσεις, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή αναδιάρθρωσης για να έλθει ομαλά στη διεθνή πολιτικο-οικονομική σκηνή και να αποτραπούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Μπορεί να συζητούν κατ' ιδίαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με την έννοια του τετελεσμένου, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν επίσημα με το φόβο ότι θα προκληθεί πανικός στις διεθνείς χρηματαγορές.

Έτσι, ο Τίμοθι Γκάιντερ διέψευσε ότι συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης, ενώ έχει αποφύγει και δημόσιες δηλώσεις που να επικροτούν τις ελληνικές προσπάθειες.

«Είναι εύλογο όταν περιμένεις ελάχιστα» από την ελληνική κυβέρνηση «πάντα, το κάτι παραπάνω να είναι ευπρόσδεκτο, αλλά όχι απαραίτητα αρκετό», σχολίασε Αμερικανός παράγοντας.

Επί δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις «μας υπόσχονται περισσότερα από όσα μπορούν ή είναι διατεθειμένες να κάνουν», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «είμαστε μάρτυρες μιας ανάλογης περίπτωσης με τις ελληνικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο διάσωσης».

«Πρέπει να δούμε, επιπλέον, ότι [οι Έλληνες] θα επιδείξουν "καλή διαγωγή" για να αξιολογήσουμε πώς θα προχωρήσουν οι εν εξελίξει ευρισκόμενες παρασκηνιακές συνομιλίες για το θέμα της αναδιάρθρωσης του προ-Μνημονίου χρέους», πρόσεθεσε.

Στα ενημερωτικά σημειώματα που επιδίδονται σε ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους προ των συναντήσεών τους με Έλληνες ομολόγους τους, σύμφωνα με τον ίδιο, περιέχεται συνήθως η διαπίστωση πως "πράττουν λιγότερα των αναμενομένων (underperform) και στις πράξεις τους προέχουν έντονα πολιτικά κριτήρια.

Στις εκτιμήσεις των Αμερικανών «υπάρχει ένα ρεφρέν, ότι η χώρα κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την κατεύθυνση της ακυβερνησίας, με μια ασπόνδυλη κυβέρνηση, που βαδίζει στο σκοτάδι ψαχουλεύοντας».

Ν. Βέλινκ: Μπορεί και χωρίς αναδιάρθρωση

Εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους εξέφρασε ο Νουτ Βέλινκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland, ο Νουτ Βέλινκ τονίζει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να παραμείνει σε επαγρύπνηση όσον αφορά τους πληθωριστικούς κινδύνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σταρκ: Με την αναδιάρθρωση δεν λύνεται το πρόβλημα

ΤτΕ: Δυσοίωνες προβλέψεις με ύφεση και ανεργία

Η Ελλάδα αντέχει μέχρι το καλοκαίρι

SHARE:

24Media Network