ΟΚΕ για κορονοϊό: Απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας

ΟΚΕ για κορονοϊό: Απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες με σημαίες της ΕΕ Shutterstock

Κείμενο Παρέμβασης της Ο.Κ.Ε. για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία. Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) δημοσίευσε Κείμενο Παρέμβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία.

Η Ο.Κ.Ε επισημαίνει ότι η Ελλάδα και όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πανδημίας, το οποίο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις: Στην οικονομία, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναμένεται σημαντική ύφεση, στις επιχειρήσεις (αναστολή λειτουργίας, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης) και στην αγορά εργασίας, όπου αναμένεται σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Η αναγκαιότητα άμεσης απόκρισης σε αυτή την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη είναι επιτακτική για την προστασία της δημόσιας υγείας, την ενότητα της κοινωνίας, το μέλλον της εργασίας, τη βιώσιμη σχέση της ανθρώπινης δραστηριότητας με το περιβάλλον, αλλά και την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει με σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις την έκταση των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνία, την οικονομία και την απασχόληση. Είναι βέβαιο όμως ότι θα χρειασθούν επιπλέον μέτρα πολιτικής -πέρα από τα αναγκαία αμυντικά και επιδοματικά-, καθώς πολλές από τις βεβαιότητες στην οικονομία και την κοινωνία βρίσκονται σε οριακό και αμφισβητήσιμο σημείο ή και έχουν ανατραπεί.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας για την επόμενη ημέρα είναι σημαντικό -όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα- να είναι αποτέλεσμα και κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της Ο.Κ.Ε., με την άμεση και ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών δυνάμεων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών.

Η Ο.Κ.Ε., συμμεριζόμενη τις αγωνίες των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της κοινωνίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους που συμμετέχουν σε αυτήν, κάνει μια πρώτη σύνθεση των απόψεών τους, συμβάλλοντας στη συζήτηση των απαραίτητων μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση και διαχείριση των αλλαγών/κρίσεων στην αγορά εργασίας.

Οι αναλυτικές προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στην αγορά εργασίας και την οικονομία περιλαμβάνονται στο κείμενο της Παρέμβασης, το οποίο επισυνάπτεται.

https://www.news247.gr/download/8894//515000/oke.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα