ΟΟΣΑ: Τι προβλέπει για το 2021 – Οι συστάσεις για την αποφυγή της φτώχειας

ΟΟΣΑ: Τι προβλέπει για το 2021 – Οι συστάσεις για την αποφυγή της φτώχειας
Στιγμιότυπo από το Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Κλειδί για την πορεία της οικονομίας είναι οι εμβολιασμοί με βάση τα όσα αναφέρει ο ΟΟΣΑ στις Οικονομικές Προβλέψεις (Economic Outlook) που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Στο 3,8% βλέπει για φέτος και 5% το χρόνου την ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ στις Οικονομικές Προβλέψεις (Economic Outlook) που ανακοίνωσε – για το 2021. Ουσιαστικά σχεδόν συμπίπτει για το 2021 με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών -που βάζει τον πήχη στο 3,6%, ενώ είναι πιο απαισιόδοξος για το 2022 όπου το Υπ. Οικονομικών βάζει τον στόχο στο +6,2% για το 2022, 4,1% το 2023 και κατά 4,4% το 2024.

Επίσης ο Οργανισμός κάνει λόγο για αύξηση επενδύσεων (11,5% και 20% φέτος και του χρόνου), -αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,6% και +3% αντίστοιχα) και αύξηση των εξαγωγών (μαζί με τον τουρισμό) +4,9% και +13,3%. Βέβαια δε θεωρεί δεδομένο ότι η αναβαλλόμενη κατανάλωση θα σπρώξει αρκούντως το ΑΕΠ μέσω της διοχέτευσης των καταθέσεων των 24 δισεκ. που έχουν συσσωρευτεί στις τράπεζες.

Σε σχέση με την ανεργία εκτιμά ότι -θα μειωθεί στο 15,9% φέτος και στο 15,6% του χρόνου. Για το Χρέος προβλέπει αποκλιμάκωση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες στη διετία 2021- 2022. 

Παράλληλα ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι κομβικό για την εξέλιξη της οικονομικής πορείας και την επιβεβαίωση των προβλέψεων είναι η άρση -των περιορισμών στα ταξίδια και η αύξηση της τουριστικής κίνησης. Βέβαια τονίζεται ότι αυτά εξαρτώνται από την πορεία των εμβολιασμών. Παράλληλα στέκεται στις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημειώνοντας ότι αναμένεται να στηρίξουν τις επενδύσεις το 2021 και το 2022, εφόσον οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις καταφέρουν να ενθαρρύνουν ταχύτερα και ποιοτικότερα σχέδια δαπανών και εφόσον οι επιχειρήσεις χρησιμοποιήσουν παραγωγικά τις -χρηματοδοτικές δυνατότητες στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τον κίνδυνο πτωχεύσεων -καθώς αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Γιαυτό και γίνονται συστάσεις για ανάληψη πρόσθετης δράσης και επιπλέον μέτρα, πέραν από την επέκταση του Προγράμματος «Ηρακλής».

Επιπλέον ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την ανάγκη αναπροσαρμογής των προγραμμάτων στήριξης -που πλέον θα πρέπει να έχουν στόχο την ενθάρρυνση της επανακατάρτισης και της βελτίωσης δεξιοτήτων.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν τις κάνουλες χρηματοδότησης αλλά και να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους. Ωστόσο γίνεται πρόβλεψη για άνοδο των «κόκκινων» δανείων καθώς η στήριξη θα αίρεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα