Ώρα μηδέν για τη διαπραγμάτευση. Παραμένει το χάσμα για την πρώτη κατοικία

Συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Σε εξέλιξη το Euro Working Group - Μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση θέσεων δίνει ο Χουλιαράκης - Ώρα μηδέν για τη διαπραγμάτευση Ελλάδας - δανειστών - Οι πλειστηριασμοί το μεγάλο αγκάθι - Πυρετός διαβουλεύσεων μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup

Σε επίπεδο Euro Working Group περνά η διαπραγμάτευση, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει έναν άνευ προηγουμένου αγώνα ώστε να κλείσει όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί έως το Eurogroup της Δευτέρας.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group), με αβέβαιη ωστόσο έκβαση, δεδομένου ότι παραμένει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών στο μεγάλο "αγκάθι" της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι άλλο από την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group συμμετέχει από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, με στόχο να επιχειρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.

Νωρίτερα προηγήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών - η τρίτη διαδοχική από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και σήμερα - με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνουν πως "υπήρξε κάποια πρόοδος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη και μένει τώρα αυτή η πρόοδος να καταγραφεί σε επίπεδο Euro Working Group".

Ωστόσο το χάσμα στα κόκκινα δάνεια είναι αυτό που έκρινε επιτακτική την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα και την αρχή της πολιτικής διαπραγμάτευσης πλέον, όπως τονίζουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές.

Ο χρόνος για τη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας μετρά ήδη αντίστροφα, ενώ μέχρι τότε θα επιχειρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τους δανειστές.

Πρώτη κατοικία

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποτελεί το νούμερο ένα αγκάθι της διαπραγμάτευσης, καθώς υπάρχει μεγάλη απόκλιση, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, τόσο σε ό,τι αφορά την αξία του ακινήτου, όσο και στο εισόδημα.

Κατά τις πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν να περιοριστούν στο ελάχιστο οι όροι προστασίας της πρώτης κατοικίας έναντι των πλειστηριασμών,  με την Αθήνα, ωστόσο, να επιχειρεί να καλύψει το 50-60% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια, κάτι που δεν ικανοποιεί τους τεχνοκράτες.

Είναι ενδεικτικό πως οι δανειστές θέτουν όριο όριο αντικειμενικής αξίας στις 120.000 ευρώ, ενώ η Αθήνα επιμένει για όριο αντικειμενικής αξίας τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 ευρώ για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επικοινωνίες Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ για κόκκινα δάνεια και προσφυγικό

Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών

Το καυτό 48ωρο της διαπραγμάτευσης

SHARE:

24Media Network