Πάγος μέχρι νεωτέρας για τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Υπόγειας Αποθήκης Καβάλας

Πάγος μέχρι νεωτέρας για τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Υπόγειας Αποθήκης Καβάλας
INTIME NEWS

Τα προβλήματα και οι δικαστικές διαμάχες της ΔΕΠΑ με την εταιρεία λιπασμάτων ELFE δημιουργούν αβεβαιότητα στο διαγωνισμό, ενώ στην παρούσα φάση η κυβέρνηση διευκολύνεται για παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους.

Οι δύο εναπομείνασες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, φαίνεται πως βρίσκονται στο σημείο «μηδέν».

Η πώληση της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου και η παραχώρηση της ΥΑΦΑ έχουν μείνει παγωμένες, όπως και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του περασμένου έτους. Και όλα δείχνουν ότι παγωμένες θα μείνουν μέχρι νεωτέρας…

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ένα ορόσημο είναι η έκδοση της «περιβόητης» απόφασης του Εφετείου για τη δικαστική διένεξη της με την ELFE. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί προς το τέλος του Μαρτίου. Όποια κι αν είναι, θεωρείται δεδομένο ότι ο θιγόμενος από αυτήν θα προσφύγει σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο.

Το ΤΑΙΠΕΔ, λένε οι πληροφορίες, αναμένει και τις κυβερνητικές αποφάσεις ως προς την τύχη της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, η οποία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο δηλαδή της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους φιναλίστ επενδυτές.

Πηγές θέλουν, οι όποιες αποφάσεις είτε για τη συνέχιση της υφιστάμενης διαδικασίας πώλησης είτε της αλλαγής του μοντέλου ιδιωτικοποίησης να μετατίθενται για το μέλλον. Η ενεργειακή κρίση και η έξαρση των τιμών του φυσικού αερίου ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπό το δημόσιο έλεγχο προκειμένου να υπάρχει παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος (εκπτώσεις κλπ).

Από την άλλη μεριά το κλείσιμο των συμβάσεων με διεθνείς προμηθευτές, οδηγεί και σε αύξηση των προσδοκιών για υψηλότερο τίμημα πώλησης της επιχείρησης.

Σε σχέση με την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας αν και η ενεργειακή κρίση έχει καταδείξει την ανάγκη αξιοποίησης της συγκεκριμένης υποδομής προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου σε περιόδους χαμηλού κόστους και διάθεσής τους όταν οι τιμές είναι υψηλές, με σκοπό τη συγκράτηση της ακρίβειας, εντούτοις η αποκρατικοποίηση μένει ακόμη κολλημένη.

Αν και το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, η ΡΑΕ δεν έχει εκδώσει ακόμη τον αναγκαίο κανονισμό κοστολόγησης. Πληροφορίες θέλουν την Αρχή να αναμένει και κατευθύνσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται κάποια κινητικότητα.

Χωρίς τον κανονισμό τιμολόγησης που θα καθορίζει και το βαθμό κοινωνικοποίησης του εσόδου, ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι δυνατόν να υπολογίσει το τίμημα που θα προσφέρει για την παραχώρηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα