Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληγέντων

Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληγέντων
Στιγμιότυπο από την Ερμού Eurokinissi

Έρχεται παράταση ως το τέλος του χρόνου για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Τι ισχύει για τη ρύθμιση των 12/24 δόσεων.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΟΙΚ η παράταση ως το τέλος του χρόνου της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων που σήμερα είναι ως τον Οκτώβριο, για υποχρεώσεις που έληξαν τον Ιούνιο.

Η παράταση αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης και ιδιοκτήτες ακινήτων για τις υποχρεώσεις των μηνών στους οποίους υποχρεώθηκαν σε κουρεμένα κατά 40% ενοίκια.

Η άμεση ανακοίνωση της νέας παράτασης επιβάλλεται την σταδιακή λήξη των τετραμήνων αναστολών που είχαν αρχίσει να δίνονται από τον περασμένο Μάρτιο. Ειδικότερα οι φορολογικές υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου όταν ήταν σε ισχύ το Lockdown στην οικονομία οι οποίες πήραν τετράμηνη αναστολή θα πρέπει με βάση όσα ισχύουν σήμερα να αποπληρωθούν ως τις Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Αντιστοίχως , οι φορολογικές οφειλές που έληξαν στις 31 Μαΐου έχουν ανασταλεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Μαζί τρέχει και αναστολή των υποχρεώσεων που έληξαν από 1/6/2020 μέχρι και 30/06/2020 μέχρι και τις 31/10/2020. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις αναμένεται να ρυθμιστούν ξανά με μια αναστολή που θα ισχύσει μέχρι και 31/12/2020. Τούτο με δεδομένο ότι αν γίνουν απαιτητές από τις επιχειρήσεις σε αυτή την περίοδο θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις που αυτήν την στιγμή γράφουν ζημιές από την υγειονομική κρίση.

Κριτήριο για τις αναστολές είναι η μείωση του ΦΠΑ ή του τζίρου (για επιχειρήσεις ή πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ) σε σύγκριση με το 2019 με βάση τα στοιχεία που δηλώσουν σε μηνιαία βάση στην ειδική εφαρμογή (www.mybusinessupport.gr) της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις που ευεργετούνται ήδη από τα μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων εκτός από την είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών διαγράφει και τους τόκους και τις προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.

Έρχεται και η ρύθμιση των 12/24 δόσεων

Η αποπληρωμή των συσσωρευμένων αυτών υποχρεώσεων θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 μέσα από μια ευνοϊκή ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με κλιμακούμενο επιτόκιο μέχρι και 2,5% η οποία είναι έτοιμη και θα πάρει τις επόμενες μέρες το δρόμο για την Βουλή.

Αυτονόητο είναι ότι εκτός από τις επιχειρήσεις δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση θα έχουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης και ευεργετήθηκαν και με την αναστολή και των δικών του υποχρεώσεων στην εφορία.

Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.

Τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2021 σε μια ρύθμιση 12 άτοκων ή 24 δόσεων με επιτόκιο περίπου 2,5%. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση όσοι είχαν αποδεδειγμένα σημαντική ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λογική της ρύθμισης θα ακολουθεί το σκεπτικό όλων των ελαφρύνσεων που έγιναν λόγω της πανδημίας. Οι δόσεις που θα μπορεί να ρυθμίσει κάποιος την οφειλή του θα είναι ανάλογες του ποσού της οφειλής και της μείωσης του τζίρου. Για όσους ρυθμίσουν την οφειλή πάνω από τις 12 άτοκες δόσεις θα ισχύσει ένα κλιμακωτό επιτόκιο που θα ξεκινά από το 2% και θα υπερβαίνει το 2,5%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα