Παράθυρο για φοροαπαλλαγές μέσω του ταμείου ανάκαμψης

Παράθυρο για φοροαπαλλαγές μέσω του ταμείου ανάκαμψης
Ο Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν μέσα από τα προγράμματα του ταμείου ανάκαμψης και φοροελαφρύνσεις άφησε ο υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο υπουργός οικονομικών είπε ότι υπάρχει το περιθώριο να γίνουν μειώσεις φορολογικής επιβάρυνσης μέσω των χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα του ταμείου ανάκαμψης «Υπάρχουν σαφείς αναφορές σε ιδιοκτησία του προγράμματος από την κάθε χώρα της Ευρώπης. Άρα η Ελλάδα θα θέσει προτεραιότητες αντίσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως οφείλει να θέσει το κράτος μέλος και πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες θα δομηθούν επίδραση στο επόμενο διάστημα» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε ότι αφορά την πορεία μέχρι την έναρξη εκταμίευσης των 32 δις ευρώ προς την Ελλάδα ο υπουργός οικονομικών είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού. Τον Οκτώβριο θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλλει τα προγράμματα με τις δράσεις που θέλει να χρηματοδοτήσει με τους πόρους του ταμείου. Τα προγράμματα αυτά θα εδράζονται σε δύο πυλώνες: Ο ένας πυλώνας τα έχει κάνει αντιμετώπιση πανδημίας του κορονοϊού «Για παράδειγμα θα ρθει η κυβέρνηση και τα πει ότι θέλω να ενισχύσω περισσότερο την απασχόληση ή το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και τη ρευστότητα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων τη δημόσια υγεία» ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός. Το δεύτερο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων όπως είπε θα έχει να κάνει με τις βασικές προτεραιότητες που θα έχει η Ελλάδα για να πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Εκτίμησε πάντως αυτό ότι τα πρώτα χρήματα θα αρχίσουν να έρχονται το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε επίσης ότι παράλληλα με το ταμείο α ν ανάκαμψης η Κυβέρνηση στοχεύσει στο να επιταχύνει και τις απορροφήσεις από το τρέχον ΕΣΠΑ. Στην κατεύθυνση αυτή όπως είπε βρίσκεται και η αύξηση του προϋπολογισμού των Δημοσίων Επενδύσεων από τα 6,75 δις ευρώ ο ευρώ για φέτος στα 8 δις που κατατέθηκε χθες στην τροπολογίας για τα μέτρα στήριξης που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα