Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσα θα πληρώνουμε μετά την επιδότηση “του ενός μήνα” – Ανησυχία για νέα αύξηση τον Οκτώβριο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσα θα πληρώνουμε μετά την επιδότηση “του ενός μήνα” – Ανησυχία για νέα αύξηση τον Οκτώβριο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τις 15 Οκτωβρίου και με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινά η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, με 0,25 ευρώ το λίτρο. Η σύγκριση με τα περσινά ποσά και η προειδοποίηση για υψηλότερες τιμές.

Με τον “ζοφερό” χειμώνα να βρίσκεται μπροστά μας, λίγο πριν αρχίσει η προμήθεια του πετρελαίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μία μέρα μετά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το επίδομα θέρμανσης βρίσκεται δικαίως στο επίκεντρο.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προβλέπεται μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ύψους περίπου 25 λεπτών, με το κόστος να ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πόσο θα κρατήσουν τα 25 λεπτά

Πέρα από το ύψος της επιδότησης, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η διάρκειά της. Σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου στην ΕΡΤ, αυτή θα είναι διάρκειας ενός μόλις μήνα, με τον ίδιο να εκφράζει την αντίθεσή του, ζητώντας επέκταση της επιδότησης:

“Αυτά τα 25 λεπτά είναι μια οριζόντια μείωση, αλλά δυστυχώς, όπως μαθαίνουμε από το οικονομικό επιτελείο, θα είναι για ένα μήνα. Δηλαδή θα ξεκινήσει από 15 Οκτωβρίου για λίγο διάστημα. Αυτό δεν θα εξυπηρετήσει τους Έλληνες πολίτες γιατί θα πρέπει να εξοικονομήσουν χρήματα για να αγοράσουν το πετρέλαιο. Αν πράγματι όλοι ζητούσαν να βάλουν πετρέλαιο στα σπίτια τους, που είναι όλοι άδειοι, δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πετρελαίου θέρμανσης”, είπε ο κ. Ασμάτογλου και τόνισε:

Άρα, αυτά τα 25 λεπτά θα πρέπει να συνεχιστούν για κάποιο διάστημα. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 200 εκατομμύρια ευρώ για αυτή την επιδότηση, αλλά πρέπει να δούμε πόσο θα ωφελήσει την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή σε ό,τι αφορά αυτή τη μείωση”.

Η πραγματική επιδότηση, το παράδειγμα και οι φόβοι για νέες αυξήσεις

Στη συνέχεια, αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης που επιδοτείται μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ο αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, σημείωσε:

“Από 174 εκατ. θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα ήταν μια αύξηση της τάξεως 80% αν παρέμενε η πλατφόρμα και δεχόταν αυτούς οι οποίοι δηλώθηκαν πέρυσι (1.1000.000). Φέτος τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ‘ανοίξει’, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπουν 1.350.000. Αυτό το 80% δεν θα είναι τόσο, θα είναι γύρω στο 40-50%. Δηλαδή, αν κάποιος έπαιρνε 140 ευρώ πέρυσι, φέτος θα επιδοτηθεί με 200 ευρώ”.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ενδέχεται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να είναι υψηλότερες τον Οκτώβριο: Η τιμή του πετρελαίου το 2021 ξεκίνησε με 1,15 ευρώ/λίτρο στις 15/10/21 και στην ολοκλήρωση της σεζόν έκλεισε στο 1,37 με 1,40 ευρώ το λίτρο. Με την επιδότηση αυτή των 25 λεπτών τότε το πετρέλαιο θα ξεκινήσει στο 1,37 με 1,40 ευρώ το λίτρο, αν πράγματι παραμείνουν οι ίδιες τιμές με αυτές που έχομε σήμερα. Γιατί έχω τις επιφυλάξεις μου και πιστεύω ότι θα είναι υψηλότερες μέχρι τις 15 Οκτωβρίου“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα