Πήρε το ΟΚ των θεσμών το πολυνομοσχέδιο

Πήρε το ΟΚ των θεσμών το πολυνομοσχέδιο

Σε τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων. Την Πέμπτη θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την ομάδα εργασίας της Ευρωομάδας EWG

Σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς συζητήθηκε και εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο μαμούθ των 600 σελίδων για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον υπουργό οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιώργο Χουλιαράκη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δμήτρης Παπαγιαννάκος έκαναν στους επικεφαλής των θεσμών μια ανακεφαλαίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου που υλοποιεί τα 50 από τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης που χρειάζονται νομοθέτηση.

ADVERTISING

Ως γνωστό στις διατάξεις δια του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία (50% συν ένας για τη λήψη απόφασης), οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα , διατάξεις με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και πληθώρα διατάξεων φορολογικού χαρακτήρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».

Υπο συζήτηση τέθηκε και το θέμα της διάταξης με την οποία θα θεσμοθετούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη προς το δημόσιο το οποίο το οικονομικό επιτελείο θέλει να αναβάλλει για την τέταρτη αξιολόγηση συναντώντας όπως αντίσταση από τους θεσμούς.

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε συμφωνήθηκε επίσης ότι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που μένουν ανοιχτά αλλά χρειάζονται μόνο επιμέρους ρυθμίσεις (υπουργικές αποφάσεις) θα ολοκληρωθούν πριν από τις 18 του μήνα οπότε η EE θα πρέπει να έχει την συντάξει και την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report). Η οποία θα κρίνει και την τλεική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Νωρίτερα κυβερνητική πηγή εξέφρασε αισιοδοξία η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως και στις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης του ESM, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών μετά το κύμα στοχευμένων παροχών της κυβέρνησης τις προηγούμενες εβδομάδες, η ίδια πηγή ανέφερε πως υπάρχει «γκρίνια», η οποία όμως δεν αναμένεται να λάβει διαστάσεις.

Στις 11 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την ομάδα εργασίας της Ευρωομάδας EWG.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πλειστηριασμοί
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Με την έγκριση των θεσμών το νομοσχέδιο μαμούθ για την τρίτη αξιολόγηση

SHARE:

24Media Network