Πλειστηριασμοί: 200.000 ακίνητα ρίχνουν οι τράπεζες στην αγορά τους ερχόμενους μήνες

Πλειστηριασμοί: 200.000 ακίνητα ρίχνουν οι τράπεζες στην αγορά τους ερχόμενους μήνες
Ακίνητα Eurokinissi

Πώς τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων ελέγχουν σήμερα περί τα 700.000 ακίνητα αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ. Ο ρόλος των πλειστηριασμών και οι επόμενες πωλήσεις ακινήτων από τις τράπεζες.

Περί τα 200.000 ακίνητα ετοιμάζονται να ρίξουν προς πώληση στην αγορά, μέσω πλειστηριασμών, την επόμενη διετία τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά.–, που βρίσκονται ως εξασφαλίσεις πίσω από το χρέος των 90 δισ. ευρώ που έχει αλλάξει χέρια τα τελευταία χρόνια μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Συνολικά στα επενδυτικά κεφάλια βρίσκεται σήμερα σημαντικό μέρος της περιουσίας των ελλήνων, καθώς εκτιμήσεις της συγκεκριμένης αγοράς θέλουν τα funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών τα τελευταία χρόνια να έχουν στα χέρια τους περί τα 700.000 ακίνητα αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ.

Ο ρόλος των πλειστηριασμών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ποσοστό της τάξης του 25%-30% αυτών των ακινήτων θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα επόμενα 2-3 χρόνια, δηλαδή περί τα 200.000 ακίνητα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμών, που θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια των funds και των εταιρειών διαχείρισης που έχουν αναλάβει την υλοποίησή τους.

Ηδη το πρώτο εξάμηνο του έτους αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα e-auction 23.360 πλειστηριασμοί και άλλοι 17.000 είναι οι προγραμματισμένοι από το δεύτερο εξάμηνο έως και τον Φεβρουάριο του 2023, με τη λίστα να αυξάνεται καθημερινά.

Από τους αναρτημένους 23.360 πλειστηριασμούς του πρώτου εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν τελικώς οι 17.620, δηλαδή ποσοστό 75%. Γόνιμοι, δηλαδή με υπερθεματιστή –είτε αυτός ήταν το fund, οι τράπεζες (που διατηρούν ακόμη ένα μικρό απόθεμα κόκκινων δανείων) ή τρίτος– ήταν οι 4.190, δηλαδή το 24% περίπου, ενώ άλλοι 13.430 πλειστηριασμοί κρίθηκαν άγονοι, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην τιμή βάσει του οποίου πλειστηριαζόταν το ακίνητο.

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών έπειτα από δύο χρόνια που είχαν ατονήσει λόγω της πανδημίας, επιβεβαιώνει ότι επιστρέφουν σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα του 2008 και 2009, όταν οι πλειστηριασμοί που προγραμματίζονταν κάθε χρόνο κυμαίνονταν μεταξύ 40.000-50.000.

Εταιρείες real estate από τα funds

Ο τεράστιος όγκος των ακινήτων που έχει μεταφερθεί σε funds είναι και η αιτία που όλα τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά, όπως η doValue, η Intrum και η Davidson Kempner, εκτός από τις εταιρείες διαχείρισης, έχουν συστήσει και εταιρείες real estate, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσω πωλήσεων που προωθούν από ειδικές πλατφόρμες που έχουν αναπτύξει.

Οι εταιρείες real estate των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων αναλαμβάνουν την τακτοποίηση των νομικών και τεχνικών εκκρεμοτήτων των ακινήτων που αποκτώνται από τα funds, κυρίως μέσω των πλειστηριασμών, σε κάποιες περιπτώσεις την ανακατασκευή τους εφόσον μπορεί να αυξήσει την εμπορική τους τιμή και την προβολή τους σε συνεργασία και με μεσιτικά γραφεία, που βλέπουν πίσω από τη νέα οργάνωση της αγοράς του real estate σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη εργασιών.

Πώληση ακινήτων αξίας 1 δις από τις τράπεζες

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν θέσει ως άμεση προτεραιότητα την αξιοποίηση των χαρτοφυλακίων ακινήτων που διαθέτουν σε συνδυασμό με το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει ο κλάδος.

Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει στα χέρια της και αξιολογεί τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον μία δεσμευτική προσφορά για το Project Terra., προϊόν συνασπισμού ανάμεσα στην Bain και την Brook Lane Capital. To Project Terra αφορά τη μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή πώλησης ακινήτων που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά, καθώς αφορά περίπου 2.500 ακίνητα του ομίλου Πειραιώς, εκτιμώμενης αξίας της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζεται να λανσάρει το φθινόπωρο το project Rafale που περιλαμβάνει ακίνητα (κυρίως κατοικίες – διαμερίσματα και μονοκατοικίες – αλλά και επαγγελματικά ακίνητα), τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της μέσω πλειστηριασμών, αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Πρόθεση της διοίκησης της ΕΤΕ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να ελαφρύνει τον ισολογισμό της από στοιχεία ενεργητικού που δεν αποδίδουν εισόδημα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η περίμετρος του χαρτοφυλακίου έχει οριστικοποιηθεί, και αφορά σε ακίνητα, που απέκτησε η τράπεζα μέσω πλειστηριασμών, οι φάκελοι των οποίων έχουν τακτοποιηθεί ή βρίσκονται σε φάση τακτοποίησης. Θα περιλαμβάνει κυρίως κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες) σε όλη τη χώρα και δευτερευόντως επαγγελματικά ακίνητα. Ο αριθμός και η ποιότητα των επαγγελματικών ακινήτων θα καθορίσει και την τελική αξία του χαρτοφυλακίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα