Πόλεμος της μπύρας στη Βουλή. Στα δύο οι ζυθοποιοί

Πόλεμος της μπύρας στη Βουλή. Στα δύο οι ζυθοποιοί

Η Ένωση Ελλήνων Ζυθοποιών κατήγγειλε 100% αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά οι ανεξάρτητοι παραγωγοί χαιρέτισαν την κατάργηση του φόρου 3%. Καταγγελίες και για προβοκάτσια και κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Στα δύο χώρισαν τους ζυθοποιούς οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλλά και την ταυτόχρονη κατάργηση του φόρου 3% επί του ζύθου με τη μία ένωση να τάσσεται κατά των ρυθμίσεων μιλώντας για καταστροφή και την άλλη να τις χαιρετίζει ως δικαίωση για τον κλάδο.

Ειδικότερα, κατά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων ο πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών Αλ. Καραφυλλίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αύξηση του ΕΦΚ στον ζύθο λέγοντας ότι είναι υπερβολική θα καταστρέψει τον κλάδο. «Δεν θα είχαμε πρόβλημα σε μια λογική αύξηση κατά 20% ή 30% αλλά όχι και 100%, αυτό είναι άδικο» είπε ο κ. Καραφυλλίδης και κάλεσε την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί. «Θέλουμε να βάλουμε πλάτη. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της αύξησης του ΕΦΚ. Αλλά ο διπλασιασμός του δεν είναι λογικός» είπε στα μέλη της επιτροπής και σημείωσε ότι από το 2009 έως σήμερα η αγορά της μπύρας στην Ελλάδα μειώθηκε από 130 εκ. ευρώ σε 30 εκ. ευρώ. «Εξατμίστηκαν 100 εκ ευρώ περίπου» τόνισε.

Στον αντίποδα, όμως, ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΜΑΖΕ) με ανακοίνωσή του, την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάργηση του φόρου 3% επί του ζύθου που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο λέγοντας ότι ικανοποιεί πάγιο αίτημα του κλάδου.  Όσο για την αύξηση του συντελεστή ΕΦΚ επισημαίνουν ότι η παράλληλη διατήρηση της έκπτωσης 50% για όλους ανεξαιρέτως του ανεξάρτητους Έλληνες μικροζυθοποιούς «επιμερίζει κατά τρόπο αναλογικό και δίκαιο τα πρόσθετα φορολογικά βάρη στα οποία καλείται να ανταποκριθεί ο κλάδος». «Με την εν λόγω ρύθμιση, οι δύο πολυεθνικές ζυθοποιίες που ελέγχουν άνω του 85% της ελληνικής αγοράς μπύρας θα κληθούν να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της νέας επιβάρυνσης, σε απόλυτη αναλογία με τις υψηλές κερδοφορίες που πραγματοποιούν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες» τόνισε ο ΣΜΑΖΕ.

Την ανακοίνωση σχολίασε ο Σοφοκλής Παναγιώτου, β’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, ο οποίος υποστήριξε ότι εκφράζει τις προσωπικές απόψεις κάποιου ιδιοκτήτη και όχι του συνόλου των ανεξάρτητων μικροζυθοποιών. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πολλά από τα μέλη του ΣΜΑΖΕ καταγγέλλουν την ανακοίνωση ως «προβοκάτσια».

Αντιπαράθεση και ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τη μπύρα

Οι διαφωνίες των ζυθοποιών προκάλεσαν, όμως, και αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η ανακοίνωση του ΣΜΑΖΕ απαντά στη «σπέκουλα» και την «τρομολαγνεία» που διακινείται για το πολυνομοσχέδιο. Στον αντίποδα οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης και Απόστολος Βεσυρόπουλος υιοθέτησαν τις καταγγελίες περί προβοκάτσιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αύξηση έως και 20% στην τιμή της μπύρας;

SHARE:

24Media Network