Πώς η κρίση του κορονοϊού απειλεί να στείλει το Ευρώ στην εντατική

Πώς η κρίση του κορονοϊού απειλεί να στείλει το Ευρώ στην εντατική
Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Eurokinissi

Σε ντέρμπι Βορείων - Νοτίων αναμένεται να εξελιχθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που αναζητά το εργαλείο, για εξασφάλιση ρευστότητας στα κράτη μέλη του Ευρώ.

Παρά τις δηλώσεις που θέλουν όλους να κινούνται σε μια οδό συναινετικής λύσης οι μισοί υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τους άλλους μισούς.

Από την μια είναι η κίνηση των «9» στους οποίος συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα που έχουν ζητήσει και συνεχίζουν να ζητούν την έκδοση του Ευρωομολόγου μικρής διάρκειας (του γνωστού κορονο-ομολόγου).

Από την άλλη βρίκσονται οι έξι οι οποίοι στηρίζουν Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία και Αυστρία στη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Η διάσταση απόψεων, όμως, δεν περιορίζεται στα κράτη μέλη αλλά έχει παρεισφρήσει και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το άρθρο που μοίρασαν σε Ευρωπαϊκά ΜΜΕ οι επίτροποι οικονομικών και νομισματικών θεμάτων κ. Πάολο Τζεντιλόνι και εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν λίγες ώρες πριν το Eurogroup και στο οποίο τάσσονταν αναφανδόν υπερ της έκδοσης ευρωομολόγου ή τουλάχιστον υπέρ της Γαλλικής πρότασης για την δημιουργία ενός έκτατου ταμείου διάσωσης από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Η κίνηση αυτή από κάποιους κύκλους των Βρυξελλών χαρακτηρίστηκε όχι μόνο ως μια ασυνήθιστη αυτονόμηση του Ιταλού και του Γάλλου Επιτρόπου, αλλά και ως μια κίνηση επιθετική και προς την Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ούσρσουλα Φον Ντερ Λαϋεν.

Παρόλα αυτά, η ιδέα του Ευρωομολόγου δεν φαίνεται να περνάει από την σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η σύνοδος να κλωτσήσει άλλη μια φορά το τενεκεδάκι πιο κάτω στο δρόμο χωρίς να πάρει απόφαση αυτό.

Μάλιστα για να ξεχαστεί κάπως το θέμα η Γερμανία και οι δορυφόροι της είναι έτοιμοι να ρίξουν στο τραπέζι ένα σχέδιο σχεδόν αυτοματοποιημένων προληπτικών πιστωτικών γραμμών από τον ESM. Ίσως μάλιστα να συζητήσουν και την αύξηση του αποθεματικού του μηχανισμού από τα 410 δισ. ευρώ που είναι σήμερα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε όλη την προσπάθεια.

Ζητούμενο είναι, πάντως, το ποια θα είναι η στάση Γαλλίας Ιταλίας και Ισπανίας πουπροτοστατούν την έκδοση κορονομολόγου κατά την διάρκεια αλλά και μετά την σημερινή συνεδρίαση. Τούτο με δεδομένο ότι οι τρείς αυτές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μπορούν να φέρουν να πάνω κάτω ανα κινηθούν αυτόνομα για την αντιμετώπιση της κρίσης στις δικές τους οικονομίες.

Τα υπόλοιπα εργαλεία

Μαζί με το καυτό θέμα της κάλυψης της ρευστότητας από την σύνοδο των υπουργών θα περάσουν και άλλα δύο εργαλεία χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών οικονομιών.

Το ένα είναι τα δάνεια έναντι εγγυήσεων από τα κράτη μέλη των δανείων με στόχο την διατήρηση της απασχόλησης. Για να λάβει κάποια χώρα κονδύλια, θα πρέπει να αποδείξει ότι θα διοχετευθούν στη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, στη μείωση της ανεργίας και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από την παρούσα κρίση.

Παράλληλα, θα πρέπει να εγκριθεί η απόφαση της Commission να απελευθερώσει από κανονισμούς τα κοινοτικά κονδύλια, ώστε οι χώρες που πλήττονται να έχουν καλύτερη πρόσβαση. Ήδη η Ελλάδα, μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αντιμετώπισης του κορονοιού.

Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να εγκρίνουν και τις αποφάσεις της ΕΤΕπ για χαμηλότοκα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την παρούσα κρίση. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ότι η ΕΤΕπ προτείνει και τον σχηματισμό ενός Ταμείου Εγγυήσεων για την ΕΕ, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα