Πώς ο Πούτιν προκαλεί νέες αύξησεις σε ψωμί και ζυμαρικά

Πώς ο Πούτιν προκαλεί νέες αύξησεις σε ψωμί και ζυμαρικά
istock

Στα ύψη αναμένεται να οδηγηθούν οι τιμές των πρώτων υλών στα αρτοποιεία μετά την απόφαση του Βλ. Πούτιν να αναστείλει τις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου για τους επόμενους δύο μήνες.

Βαρύ θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι καταναλωτές της Ευρώπης, μετά τη ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Στο κύμα ανατιμήσεων που έχει, ήδη, οδηγήσει τον πληθωρισμό της Ευρώπης σε ιστορικά υψηλά, έρχονται να προσταθούν η ανησυχία των διεθνών χρηματαγορών, η νέα εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, το ντόμινο των επιπτώσεων από την επιβολή εκατέρωθεν κυρώσεων.

Τα περισσότερα προϊόντα αναμένεται να καταγράψουν αυξήσεις το επόμενο διάστημα, με τα τρόφιμα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

“Η κύμανση των ανατιμήσεων θα είναι από 5%-15%, σε προϊόντα όπως ψάρια, λαχανικά, όσπρια, κρέας, ελαιόλαδο, τυποποιημένα τρόφιμα. Μιλάμε για προϊόντα που περιλαμβάνονται στο “καλάθι” της νοικοκυράς. Στα καύσιμα, οι αυξήσεις αναμένεται να αγγίξουν το 25-30%” ανέφερε στο Euronews o Αντώνης Ζαΐρης, γενικός διευθυντής ΣΕΛΠΕ.

Στα αρτοποιεία, η αγωνία επαγγελματιών και καταναλωτών καταγράφεται καθημερινά. Τους τελευταίους έξι μήνες το κόστος όλων των πρώτων υλών έχει εκτοξευτεί από 20% έως 70%.Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Β. Πούτιν, να αναστείλει τις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου για τους επόμενους δύο μήνες.

Απόφαση, μάλιστα, που προηγήθηκε κατά είκοσι ημέρες του διαγγέλματός του για αναγνώριση του Ντονμπάς.

Το νιτρικό αμμώνιο αποτελεί στοιχείo απαραίτητο για την καλλιέργεια σιτηρών. Αποκαλείται «το πιο στρατηγικό από όλα τα λιπάσματα» και είναι το λίπασμα που χρησιμοποείται περισσότερο στην Ευρώπη. Βασικός προμηθευτής των Ευρωπαίων παραγωγών είναι η Ρωσία.

Η έλλειψη νιτρικού αμμωνίου κινδυνεύει να προκαλέσει νέο ντόμινο ανατιμήσεων πολύ περισσότερο καθώς έρχεται σε μία περίοδο που το λίπασμα χρησιμοποιείται περισσότερο.

Δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει 20-25% του κόστους παραγωγής του σιταριού, η πρόσφατη άνοδος των τιμών (αύξηση 220% από τα μέσα Νοεμβρίου έως τώρα, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου) θα έχει διαδοχικές επιπτώσεις στις τιμές του σιταριού, στα ζυμαρικά, το ψωμί και το αλεύρι.

Το Κρεμλίνο επικαλέστηκε, ως αιτία για την απόφασή του, την αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η απαγόρευση εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου θα διαρκέσει, καταρχάς, έως τις 2 Απριλίου.

«Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο» δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ. «Ο υπόλοιπος όγκος μπορεί να εξαχθεί από τις 2 Απριλίου, όταν οι ρωσικές εταιρείες θα λάβουν το νιτρικό αμμώνιο στον απαιτούμενο όγκο και η ζήτηση για αυτό στην εγχώρια αγορά θα περάσει το μέγιστο επίπεδο.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα