Πώς θα προχωρήσει το μεγάλο έργο για τον ΒΟΑΚ στο βασικό τμήμα Χανιά – Ηράκλειο

Διαβάζεται σε 4'
Έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομου
Έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομου ISTOCK

Μετά την υπογραφή της σύμβασης θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε ολοκλήρωση των μελετών και των μελετών εφαρμογής.

Στον ΒΟΑΚ μέχρι το τέλος του 2024 να έχουν πέσει οι υπογραφές για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος έχει βάλει στοίχημα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αυτό έγινε γνωστό από τη χθεσινή επίσκεψη Σταϊκούρα – Ταχιάου στην Κρήτη, μεγάλο μέρος της οποίας αφιερώθηκε στο μεγάλο οδικό έργο.

Ο κ. Σταϊκούρας αφού ανέφερε πως αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος εκτίμησε πως η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει πως έχουμε μπροστά μας ένα τρίμηνο για τις διαδικασίες.

Δηλαδή αρχικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο πρακτικό με το οποίο γίνεται γνωστό πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μειοδότησε στον διαγωνισμό. Εδώ έχουμε και το πρώτο δεκαήμερο στο οποίο κάποιος από τα άλλα δύο σχήματα να υποβάλλει ένσταση κατά του αποτελέσματος.

Ακόμα ένα δεκαήμερο θα έχει όταν βγει και το τρίτο πρακτικό με το οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακηρύσσεται και επίσημα προσωρινή ανάδοχος του έργου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, η σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας 30 ετών, προβλέπεται να υπογραφεί προς το τέλος του 2024.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε πως θα χρειαστεί – πέρα από την απουσία ενστάσεων που μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία – να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Μετά το τρίτο πρακτικό περνάμε ουσιαστικά στην προσυμβατική περίοδο του έργου. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να κλειδώσει το χρηματοδοτικό σκέλος που είναι και το πιο σημαντικό.

Εδώ προβλέπεται πως το έργο θα έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Πέρα από αυτά τα χρήματα προβλέπεται και ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και πιθανόν να έχουμε και χρηματοδότηση – στο σκέλος της συμμετοχής του Δημοσίου – και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στη συνέχεια θα πρέπει η σύμβαση να σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί στη Βουλή όπου θα γίνει και νόμος του κράτους και το τελικό βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε ολοκλήρωση των μελετών και των μελετών εφαρμογής. Το Δημόσιο από την πλευρά του θα πρέπει να αποδώσει τους απαραίτητους χώρους (οπότε να ολοκληρωθούν και οι όποιες απαλλοτριώσεις) στην ανάδοχο για να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες.

Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω, τότε θα ξεκινήσει και η κατασκευαστική περίοδος η οποία εκτιμάται από πηγές στο ypodomes.com πως θα διαρκέσουν περίπου 4 χρόνια. Με λίγα λόγια η κατασκευή του ΒΟΑΚ θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Προχωρά και το Χανιά – Κίσσαμος

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως ανέφερε ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ολοκληρωθεί και τις μελέτες του τμήματος Χανιά – Κίσσαμος, έργο προαίρεσης της σύμβασης παραχώρησης.

Αυτή την εποχή ελέγχονται από την υπηρεσία του Υπουργείου, και κατόπιν, θα συνταχθεί φάκελος για την περιβαλλοντική του αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ.

Η προαίρεση σε μια σύμβαση είναι ένα επιπλέον φυσικό αντικείμενο έργου. Δηλαδή πέρα από το Χανιά – Χερσόνησος στη σύμβαση θα υπάρχει και η δυνατότητα (που ονομάζεται προαίρεση) το υπουργείο να ενεργοποιήσει και την κατασκευή του τμήματος Χανιά – Κίσσαμος κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου.

Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χρόνο της σύμβασης παραχώρησης, είτε στην αρχή, είτε κατά τη διάρκεια κατασκευής του Χανιά-Χερσόνησος, είτε ακόμα και μετά από αυτή. Πάντως εφόσον οι μελέτες προχωρούν και είναι τόσο ώριμες, το πιθανότερο είναι να έχουμε ενεργοποίηση της κατασκευής του Χανιά-Κίσσαμος σχετικά σύντομα.

Ο κ. Σταϊκούρας όμως έκανε αναφορά και στα άλλα δύο τμήματα που συμπληρώνουν τον άξονα του ΒΟΑΚ. Όπως δήλωσε, σε ότι αφορά το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, έργο ΣΔΙΤ, σύμβασης ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 90 εκατ. ευρώ, οργανώνονται τα εργοτάξια, συντάσσονται οι οριστικές μελέτες και αναμένονται – τον επόμενο μήνα – οι δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Σε ότι αφορά στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, συμβατικού ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 137 εκατ. ευρώ, εκπονούνται οι υπολειπόμενες μελέτες, εγκρίθηκαν οριστικές μελέτες οδοποιίας, ολοκληρώθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εκδόθηκαν αποφάσεις απαλλοτριώσεων, ενώ εκκρεμεί μία ακόμη, τις προσεχείς ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα