Πότε και πώς θα μειωθούν εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις

Πότε και πώς θα μειωθούν εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις
Πολίτες στην Ερμού Eurokinissi

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν εξαγγείλει από πέρυσι για το 2020 την πρώτη δόση μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μια δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τι θα ισχύσει.

Σε πορεία παράλληλη με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα βαδίσει η υλοποίηση φοροελαφρύνσεων (εκτός προϋπολογισμού για το 2020) όπως η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι φέτος δεν υπάρχει υπερπλεόνασμα, μέσω του οποίου θα γίνουν μειώσεις φόρων. Ο προϋπολογισμός θα έχει στόχο να πετύχει πρώτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά όχι περισσότερο. Έτσι όταν θα υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα βεβαιώνονται και από τους θεσμούς, θα μειώνονται και οι φόροι.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχουν εξαγγείλει από πέρυσι για το 2020 την πρώτη δόση μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μια δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τα σχέδια για την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι να μια πρώτη δόση για το δεύτερο μισό του 2020 και στη συνέχεια προβλέπεται τη πλήρης απάλειψή της το 2021. Η φετινή μείωση θα είναι κλιμακωτή: Θα αυξηθεί το απαλλασσόμενο ποσό εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ στα 20.000 και θα μειωθούν αντίστοιχα οι συντελεστές για τα εισοδήματα πάνω από τα 20.000.

Μεσοσταθμικά η μείωση θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει το 30% με κόστος περίπου 450 εκατ. ευρώ από τα 1,2 δισ. ευρώ που συγκεντρώνει το Δημόσιο από τη συγκεκριμένη παράλληλη φορολογία.

Η πλήρης εξάλειψη της εισφοράς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνομιλιών για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Αν δεν έχουν θετική έκβαση, δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει η συγκεκριμένη απαλλαγή.

Για φέτος υπάρχει ένας «αέρας» περίπου 660 εκατ. ευρώ από μη υπολογισμένα έσοδα που μπορεί να καλύψει τη σχετική δαπάνη. Τα ποσό αυτό προκύπτει από το αυξημένο κατά 100 εκατ. ευρώ μέρισμα του Δημοσίου από την Ε.Ε. ύψους 279 εκατ. ευρώ από την επιστροφή προστίμων που πλήρωσε η Ελλάδα από υποτιθέμενη επιδότηση βοσκοτοπίων και υπάρχουν άλλα 280 εκατ. ευρώ δαπάνες που έγιναν για το προσφυγικό και οι δανειστές μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα διαγραφούν από το προϋπολογισμό.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Στο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ τα πράγματα είναι σχετικά πιο εύκολα: Η μεσοσταθμική μείωση του 8% που έχει προαναγγελθεί είναι λίγο ως πολύ αυτοχρηματοδοτούμενη καθώς ο δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει αφενός από την πλήρη εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές και την έναταξη 2.900 περιοχών στο επίσημο σύστημα του καθορισμού αντικειμενικών τιμών. Τα ζητούμενα είναι δύο:

– Το πρώτο είναι αν η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα φέρει αυξήσεις και σε λαϊκές περιοχές και πόσο θα κοστίσουν σε είσπραξη οι προσαρμογές που θα γίνουν για να απαλειφτούν οι αυξήσεις αυτές από το Περιστέρι το Πέραμα και την Φυλή.

– Το δεύτερο είναι ποια θα είναι η εισπραξιμότητα από τις νέες τουριστικές περιοχές που θα μπούν στις αντικειμενικές τιμές με δεδομένο ότι πολύ ακριβά ακίνητα είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν παρά μόνο συμβολικό ΕΝΦΙΑ. Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι ιδιοκτήτες τους αν ξαφνικά κινδυνέψουν να πληρώσουν κάποιες χιλιάδες ευρώ σε ΕΝΦΙΑ.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου

Η μείωση της προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις είναι μια πρόταση που έχει κάνει ήδη η ελληνική πλευρά, συνδέοντάς την με την αλλαγή χρήσης στα ANFA που αναμένεται να εγκριθεί . Ωστόσο όσο και ακούγεται δελεαστικό ως μέτρο λόγω της ανάσας που θα δώσει σε επιχειρήσεις, έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες σε μια Ελλάδα που καταθέτει κάθε χρόνο 4-5 φορολογικά νομοσχέδια αλλάζοντας συνέχεια τη φορολογία.

Το ίδιο πολύπλοκο είναι το θέμα και στο σκέλος των επενδύσεων καθώς θα πρέπει να καθοριστεί επακριβώς σε ποιο σκέλος της επένδυσης θα ενεργοποιείται το μέτρο και για πόσο. Είναι ένα μέτρο που θα είναι μάλλον δύσκολο να δεχθούν οι δανειστές…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα