'Πράσινο φως' για τη δόση στο Eurogroup

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Jan. 22, 2018. /          22 , 2018.
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Jan. 22, 2018. / 22 , 2018. ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Η έκθεση των θεσμών διατυπώνει, ότι υπήρξε υπεραπόδοση στην ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια. Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας, αποφασίζοντας την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων ύψους 6,7 δισ. ευρώ

«Είναι καλά τα νέα για την Ελλάδα σήμερα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου, την πρώτη του ως Πρόεδρος του Eurogroup ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο. «Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών καλωσόρισε την υιοθέτηση της πλειοψηφίας των προαπαιτούμενων και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υιοθετηθούν τα υπόλοιπα», είπε, προσθέτοντας την ανάγκη για μια «ολιστική στρατηγική» που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες θα κάνουν τα πάντα για να περάσουν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Εχει γίνει σημαντική πρόοδος. Το 2018 είναι σημαντική χρονιά για την Ελλάδα και σήμερα είναι μια καλή μέρα», σχολίασε ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

ADVERTISING

Η δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα δοθεί σε δύο υποδόσεις: τον Φεβρουάριο 5.7 για τις δανειακές ανάγκες, τα ληξιπρόθεσμα και το "μαξιλαράκι". Τα υπόλοιπα θα δοθούν ανάλογα με την "εκκαθάριση" των ληξιπρόθεσμων και με το αν λειτουργούν οι πλειστηριασμοί ως την άνοιξη.

Σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι: «οι λέξεις που χρησιμοποίησε το Ταμείο σήμερα ήταν θετικές. Γενικά, το κλίμα ήταν θετικό. Πιστεύω ότι εντυπωσιάστηκαν από τη σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα και για την Ελλάδα», είπε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Είναι όντως καλά νέα για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ. «Η διαδικασία πήγε απαλά, πιο πολύ από ό,τι περιμέναμε. Το κατάλαβαν και οι αγορές και γι’αυτό τα επίπεδα των ελληνικών ομολόγων είναι τέτοια, που δεν τα έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», είπε.

«Η ανάπτυξη είναι τώρα το κλειδί. Η Ελλάδα είναι εκτός κρίσης, αρκετά σταθερή, τώρα το ερώτημα είναι πώς να επανέλθει η ανάπτυξη. Με ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα το δούμε αυτό», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Στη δήλωση του Eurogroup επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, είναι συμβατός με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, επισημαίνεται ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών διαπιστώνει υπεραπόδοση των στόχων της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια ( 2015-2017). Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να ενισχύουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς μέσα από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί μέσα από περαιτέρω δράσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και την άρση των κανονισμών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Επίσης, διαπιστώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μέσα από περαιτέρω δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής επίλυσης και την έναρξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης «συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης» που θα έχει την ισχυρή κυριότητα των ελληνικών αρχών και η οποία θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

To Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και αναθέτει στο Euroworking Group να εξετάσει την πλήρη εφαρμογή τους, στη βάση της αξιολόγησης που θα κάνουν οι θεσμοί. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί αν εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 6,7 δισ. ευρώ και η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει το Φεβρουάριο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, και για να στηριχθεί η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η δεύτερη υποδόση θα κατευθυνθεί αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου από ίδιους πόρους και θα εκταμιευθεί μετά από τη θετική έκθεση των θεσμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

To Εurogroup θα επικεντρωθεί τώρα στα τελικά στάδια του ελληνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Σημειώνει ότι τώρα ξεκινάει το τεχνικό έργο του Euroworking Group για το μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το τεχνικό έργο είναι, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί και εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Το Eurogroup καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη τη συνολική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την επικαιροποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
SHARE:

24Media Network