"Πράσινο" για Ελλάδα "κόκκινο" για Ιταλία στο σημερινό Eurogroup

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες EUROKINISSI

Μακριά από τα προβλήματα Ευρωπαϊκού Νότου θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup εξασφαλίζοντας παράλληλα την τελική έγκριση για ακύρωση του μέτρου των συντάξεων και εφαρμογής ελαφρύνσεων 910 εκ ευρώ το 2019.

Η Ελλάδα θα βρίσκεται ( μαζί με την Γερμανία το Λουξεμβούργο την Αυστρία την Φιλανδία το Λουξεμβούργο την Μάλτα την Κύπρο την Λιθουανία την Ιρλανδία και την Ολλανδία) ανάμεσα στις δέκα χώρες οι προϋπολογισμοί των οποίων περνούν χωρίς παρατηρήσεις από το έλεγχο που έκανε η Επιτροπή.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα παίρνει και την τελική έγκριση για την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις «παλιές συντάξεις» αφού η Επιτροπή και στην συνέχεια η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης έχουν αποδεχθεί ήδη ότι το μέτρο δεν είναι ούτε δημοσιονομικά ούτε και διαρθρωτικά απαραίτητο. Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού ως έχει εγκρίνεται και η εφαρμογή των ελαφρύνσεων ύψους 910 εκ ευρώ που νομοθετούνται σταδιακά με αμέσως επόμενη κίνηση την κατάθεση του Ν/Σ για το νέο στεγαστικό επίδομα των 400 εκ ευρώ.

ADVERTISING

Από την άλλη στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα απασχολήσει η κίτρινη κάρτα που βγάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας της Ισπανίας της Πορτογαλίας και του Βελγίου σε ότι αφορά τους κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2019. Κόκκινα πανί όμως του συμβουλίου θα είναι η «απείθαρχη» Ιταλία η οποία επιμένει στην επιλογή της για υψηλό έλλειμμα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ της ( έναντι 2,,4% του ΑΕΠ αρχικά ) για τον επόμενο χρόνο θέλοντας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κοινωνικές δαπάνες.

Οι πληροφορίες θέλουν αν η Ιταλία δεν αλλάξει στάση στο «και πέντε» το συμβούλιο να κινεί την διαδικασία κυρώσεων κατά της Ιταλίας οι οποίες θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2019 και αφορούν κατά βάση τα κοινοτικά κονδύλια προς την γειτονική χώρα. Ωστόσο κάτι που μπορεί να αφορά και την Ελλάδα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει μια τέτοια αρνητική απόφαση στις αγορές και ειδικότερα σε ότι αφορά τα επιτόκια των Ιταλικών ομολόγων που επηρεάζουν - ακόμη - και τα ελληνικά.

Η πρώτη έκθεση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή και η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Ως γνωστό η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι και οι 16 τομείς που αποτελούσαν δεσμεύσεις της χώρας μετά το τρίτο πρόγραμμα έχουν κάποια πρόοδο αλλά καμμία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στην συζήτηση για το θέμα - αν υπάρξει χώρος από το θέμα της Ιταλίας - το πιο πιθανό είναι να υπάρχει μια σύσταση επιτάχυνσης. Η ουσιαστική συζήτηση για την πρόοδο μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να αναμένεται κατά την δεύτερη αξιολόγηση στις αρχές του 2019. Τότε η εξέταση θα είναι πιο ουσιαστική αφού από την έκβαση της θα κριθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 600 εκ ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών ( ANFA SNP’s).

Μαζί με την αξιολόγηση της Ελλάδας θα συζητηθούν και οι αντίστοιχες μετα-μνημονιακές εκθέσεις για την Κύπρο και την Ισπανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
SHARE:

24Media Network