Προ των πυλών της ύφεσης η ευρωζώνη: Υποχώρηση ευρώ και ομολόγων – Πάνω από το 4,6% το ελληνικό 10ετές

Προ των πυλών της ύφεσης η ευρωζώνη: Υποχώρηση ευρώ και ομολόγων – Πάνω από το 4,6% το ελληνικό 10ετές
istock

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο δείκτης PMI της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που επηρέασε την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ενώ αύξηση παρουσίασε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Το “φάντασμα” της ύφεσης πλανάται πάνω από την ευρωζώνη, με το μέλλον να προμηνύεται ζοφερό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Την Παρασκευή (23/09) καταγράφηκε υποχώρηση των τιμών των ομολόγων μετά την δημοσιοποίηση του δείκτη ΡΜΙ.

Eίναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετους Γερμανικού ομολόγου ξεπέρασε το 2%. Ο δείκτης PMI, που αποτυπώνει την οικονομική δραστηριότητα, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, με την ύφεση να παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ισοτιμία του ευρω, το οποίο υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 0,98 έναντι του δολαρίου.

Στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων), καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,62% από 4,44% χθες, έναντι 2% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,62% από 2,48% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9736 δολάρια από τα 0,98490 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9754 δολάρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα