Προειδοποίηση Standard & Poor's για νέα υποβάθμιση

Προειδοποίηση Standard & Poor's για νέα υποβάθμιση

Διαβάστε τι μήνυμα στέλνει στην Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης σχετικά με την προοπτική σχηματισμού νέας κυβέρνησης

Με υποβάθμιση της Ελλάδας προειδοποιεί η Standard & Poor's, αν η πολιτική αστάθεια της χώρας προκαλέσει την απώλεια της στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση του PSI+, ο διεθνής οίκος έχει δώσει αξιολόγηση CCC στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επίπεδο το οποίο θα απολέσει η χώρα εάν χάσει και τη στήριξη.

Σύμφωνα με αναλυτή της αγοράς ομολόγων του οίκου, αν η πολιτική που θα διαγραφεί συγκρουστεί με τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και οι πιστωτές αποσύρουν τη στήριξή τους, η οποία υπήρξε μέχρι στιγμής δεδομένη για το άμεσο μέλλον, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η υποβάθμιση.

Οι δε εκλογές έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθενται στο πρόγραμμα διάσωσης των 130 δισ. ευρώ.

Διχασμένοι οι διεθνείς επενδυτές

Εν τω μεταξύ, διχασμένοι εμφανίζονται αναλυτές και διεθνείς επενδυτές σχετικά με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ:

Σύμφωνα με το Bloomberg Global Poll, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των επενδυτών προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση, μέσα στο 2012, κυρίως λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα και της εικόνας για την Ελλάδα που βγαίνει προς τα έξω.

Ειδικότερα, το 57% των 1.253 επενδυτών και αναλυτών, που είναι μέλη της ιστοσελίδας του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, είπαν ότι τουλάχιστον μία χώρα της Ευρωζώνης θα την αποχαιρετίσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πιο αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters: 35 από 65 οικονομολόγους που απάντησαν στο συγκεκριμένο ερώτημα βλέπουν την Ελλάδα εντός του ευρώ έως και το τέλος του 2013.

Ένας μεγάλος αριθμός πάντως -περίπου 50 οικονομολόγοι από τους 65- εκτιμά πως η Ελλάδα παραμένει μεγάλος κίνδυνος για την ύπαρξη της ίδιας της Ευρωζώνης, ενώ διχασμένοι ήταν οι αναλυτές για το εάν τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και σε Γαλλία θα επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε.

SHARE:

24Media Network