Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ 2": Τι αλλάζει

Γενική άποψη της Αθήνας με σπίτια
Γενική άποψη της Αθήνας με σπίτια EUROKINISSI

Μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντάσσονται στο εν λόγω Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ προωθεί το Υπ. Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τροπολογία ενσωματώνει μία σειρά προαναγγελθέντων μέτρων στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Συγκεκριμένα:

«1ον. Προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντάσσονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, κατά το διάστημα της επιδότησης και της περιόδου παρακολούθησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του προβλεπόμενου στην οικεία δανειακή σύμβαση.

2ον. Αναγνωρίζεται δικαίωμα στον χρηματοδοτικό φορέα να συμφωνήσει με τον οφειλέτη – για τη βιωσιμότητα της ρύθμισης – μέτρα, όπως:

▪ Διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων.

▪ Διαγραφή κεφαλαίου.

▪ Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, υπό τους ειδικώς αναφερόμενους όρους.

Προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί στην αναδιαμόρφωση των καταβαλλόμενων δόσεων στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας.

3ον. Ορίζεται ρητά, ειδικώς για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάγονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, ότι δεν είναιεπιτρεπτή η τροποποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης (ως προς το κεφάλαιο, την τιμολόγηση και τη διάρκεια του δανείου) κατά τρόπο δυσμενέστερο για τον οφειλέτη, για όσο χρόνο διαρκεί η επιδότηση και η περίοδος παρακολούθησης.

4ον. Προβλέπεται η χορήγηση χρονικού διαστήματος 30ημερών μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης, για την τακτοποίηση τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών από πλευράς του οφειλέτη, ώστε να μην εκπέσει της ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλαν μέχρι χθες, 31.05.2021, αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Δεδομένων των ανωτέρω εξελίξεων, η πληρωμή της 1ηςδόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, και θα αφοράαναδρομικά και τον μήνα Μάιο.

Τέλος, με την υπό συζήτηση τροπολογία επεκτείνεται η προθεσμία επίτευξης ρύθμισης δανείων μεταξύ χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» έως τις 31.07.2021, από τις 31.03.2021 που ισχύει σήμερα.

Ενώ, προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου στο πρόσωπο του συζύγου ή συμβίου, σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρήστος Σταϊκούρας
SHARE:

24Media Network