Προστασία πρώτης κατοικίας: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο συμφωνία έως τις 5 Απριλίου

Προστασία πρώτης κατοικίας: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο συμφωνία έως τις 5 Απριλίου
Φωτό αρχείου Eurokinissi

Απομακρύνεται πλέον η πιθανότητα να κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 970 εκ ευρώ στο σημερινό EWG καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το “αγκάθι” που υπάρχει από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στις διαπραγματεύσεις του Euroworking Group είναι μια νομοθεσία που θα συνδέει όλα τα καθεστώτα προστασίας της πρώτης κατοικίας με το καινούργιο πλαίσιο που προτείνει η κυβέρνηση. Υπάρχει σύγκλιση στα κριτήρια ένταξης αν και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποχωρήσει από την αρχική της πρόταση για την κάλυψη κόκκινων στεγαστικών δανείων συνολικής αξίας 11 δισ. ευρώ.

Τα σημεία, στα οποία παραμένουν ανυποχώρητοι οι θεσμοί, είναι τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας, τα οποία δέχονται πια να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο αλλά με πολύ χαμηλότερα κριτήρια από αυτά που θα ισχύουν για τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια. Ενώ δηλαδή οι θεσμοί δείχνουν να μπορούν να αποδεχθούν ένα όριο πάνω από τα 200.000 ευρώ για τα στεγαστικά ιδιωτών, δεν δέχονται να εντάσσονται επιχειρηματικά για ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ.

Ως εναλλακτική για εξίσωση του καθεστώτος των αμιγώς στεγαστικών δανείων με αυτά των επιχειρηματικών δανείων οι θεσμοί προτείνουν μια οριζόντια μείωση της ανώτερης οφειλής για ένταξη στη νέα ρύθμιση από τις 130.000 στις 100.000 ευρώ.

Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα στα κριτήρια ένταξης είναι το όριο των καταθέσεων που χρειάζεται για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση, το οποίο οι θεσμοί θέλουν από τα 50.000 ευρώ της ελληνικής πρότασης να μειωθεί στα 20.000 ευρώ.

Πιο ελαστικοί εμφανίζονται στο θέμα της κάλυψης πρόσθετης περιουσίας όχι βέβαια στα όρια της ελληνικής πρότασης (δηλαδή τα 250.000 ευρώ) αλλά κοντά στα 100.000 ευρώ, ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με τους θεσμούς να επιτρέπουν πρόσθετη κάλυψη περιουσίας 30.000 ευρώ.

Καταλύτης η άφιξη των θεσμών

Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σκέψη για μονομερή κατάθεση του νομοσχεδίου αφού δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα και θα όξυνε το κλίμα για την Ελλάδα χωρίς λόγο.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες μέχρι και την άφιξη των θεσμών την 1η Απριλίου, οπότε και το θέμα θα πρέπει να κλείσει ώστε να έχουν θετική έκβαση για την δεύτερη αξιολόγηση στο άτυπο Eurogroup του Βουκουρεστίου στις 5 Απριλίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EWG στις Βρυξέλλες, ο κ. Χουλιαράκης θα ενημερώσει τους εκπρόσωπους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία των συνομιλιών αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει θετική γνωμοδότηση για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου.

Παραμένει πάντως στο τραπέζι το ενδεχόμενο κατάθεσης ενός νόμου πλαισίου με συμπληρώσεις που θα ψηφιστούν με την μορφή τροπολογίας σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο πριν τις 5 Απριλίου.

Βέβαιο είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα δεχθεί ένα σχέδιο νόμου χωρίς κάποιες πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα λειτουργούν εν παραλλήλω το νέο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας μαζί με τα «υπόλοιπα» του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις, αφού στην νέα ρύθμιση θα ενταθούν και επιχειρηματικά.

Συνεπώς, σε αυτό το σημείο θα δοθεί τις επόμενες μέρες το βάρος ώστε να λυθεί το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και κατά συνέπεια και της δόσης προς την Ελλάδα μέχρι και το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα