Πρόσθετοι φόροι 2,3 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2014

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατάθεσε το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή, σήμερα Πέμπτη 21/11/2013.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατάθεσε το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή, σήμερα Πέμπτη 21/11/2013.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ποια μέτρα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι "χαμένοι", ποιες εκπτώσεις φόρων χάνονται

Πρόσθετους φόρους ύψους 2,311 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν το 2014 όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» το επόμενο έτος θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις, που θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος κατά 137,3%.

Σε κάθε περίπτωση, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν, για μια ακόμη χρονιά, να σηκώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών.

Οι εκπτώσεις φόρων που χάνονται το επόμενο έτος

Με τις αλλαγές που επήλθαν χάνεται από το 2014 η έκπτωση φόρου για τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ενοίκια, ενώ και η απαλλαγή για ιατρικά έξοδα χορηγείται πλέον σε λίγους φορολογουμένους, καθώς για να αναγνωριστούν τα έξοδα θα πρέπει να ξεπερνούν το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογουμένου.

Αλλαγές που θα έχουν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη οι φόροι και για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που βαρύνονται με ένα ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Τα "μπλοκάκια" αναβαθμίζονται σε εταιρείες

Οι μεγάλοι «χαμένοι» του 2014 θα είναι οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματός τους και για τα πρώτα 50.000 ευρώ, και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 50.000 ευρώ, καθώς με τις αλλαγές που ισχύουν από το 2014 νομικά πρόσωπα θεωρούνται κατηγορίες φορολογουμένων που μέχρι φέτος φορολογούνταν ως φυσικά πρόσωπα.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το 2014 θα κληθούν να καταβάλουν φόρο 1.300 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, 1.820 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και 2.600 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.

Μάλιστα, για τα εισοδήματα αυτά θα πληρώσουν και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή θα πληρώσουν συνολικά φόρους με πραγματικό συντελεστή 40,3% (26% προσαυξημένο κατά 55%), που σημαίνει ότι για εισοδήματα 5.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν συνολικό φόρο 2.015 ευρώ, για εισοδήματα 7.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 2.821 ευρώ και για εισοδήματα 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν 4.030 ευρώ συνολικό φόρο.

Πρόσθετοι φόροι 2,3 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2014

Στον "αέρα" η πρόβλεψη για ενισχυμένα έσοδα

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων, σε ταμειακή βάση, καθώς αναμένεται να ανέλθουν στα 54.695 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.177 εκατ. ή 4,1% έναντι του 2013. Μπορεί το ποσοστό αύξησης να θεωρείται «μικρό», όμως και αυτό, για μια ακόμη χρονιά, βρίσκεται στον «αέρα», αφού το οικονομικό επιτελείο στηρίζει τη συγκεκριμένη αύξηση στους εξής -αμφιβόλου αποτελεσματικότητoς - πέντε παράγοντες:

- Στις προβλεπόμενες αυξημένες εισπράξεις των δύο πρώτων μηνών του 2014 κατά περίπου 1.150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά αποπληρωμή υποχρεώσεων του 2013 και θα καταγραφεί στο δημοσιονομικό έτος 2013, μετά τις προβλεπόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές.

- Στις ευνοϊκότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες είναι σημαντικά βελτιωμένες έναντι των προβλέψεων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του Επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016.

- Στην απόδοση δημοσιονομικών παρεμβάσεων, ύψους συνολικά 271 εκατ. ευρώ, όπως η επιβολή τέλους παραμονής και πλόων, ο φόρος υπεραξίας σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η φορολόγηση αποθεματικών που δεν είχαν φορολογηθεί, καθώς και η απόδοση της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων.

- Στη θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος από το 2014 αντικαθιστά το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Τα συνολικά έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) σε ετήσια βάση εκτιμώνται σε 2.650 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζεται ότι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώνεται κατά 75% περίπου με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

- Στις εκτιμήσεις για σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης (tax compliance) από το επόμενο έτος, καθώς και τις εκτιμήσεις της φορολογικής διοίκησης για την απόδοση συγκεκριμένων δράσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ειδικά, πάντως, για την αύξηση των εισπράξεων από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, κάθε άλλο παρά αισιόδοξο θα πρέπει να είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τους τελευταίους μήνες η «δεξαμενή» τους αντί να αδειάζει, γεμίζει λόγω της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν σε φόρους και χαράτσια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα μέτρα και περικοπές 6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014

SHARE:

24Media Network