PwC: Τα ώριμα deals του 2021 και η προσδοκία για 1,5 δισ. ευρώ εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις

PwC: Τα ώριμα deals του 2021 και η προσδοκία για 1,5 δισ. ευρώ εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις
Χρήματα Pixabay

Οι οκτώ κλάδοι που χαρτογραφεί η PwC και από τους οποίους αναμένεται να προέλθουν επιχειρηματικές συμφωνίες μέσα στο 2021. Ψηλά στη λίστα χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Τεχνολογία, ΜΜΕ & Τηλεπικοινωνίες.

Ελπίδες στην ενεργοποίηση της οικονομίας μετά το σταδιακό άνοιγμά της εναποθέτει η πρόσφατη μελέτη της PwC όσον αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και αποκρατικοποιήσεων, αν και διατηρεί χαμηλή πρόβλεψη για το 2021.

Ειδικότερα, το 2020 οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν 4,1 δισ. ευρώ μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, ποσό μειωμένο κατά 31% σε σχέση με το 2019, εξαιτίας και της πανδημίας. Ωστόσο, η πρόβλεψη του οίκου για το 2021, με βάση τις ήδη δρομολογημένες συμφωνίες κάνει λόγο για προσέλκυση 2 δισ. ευρώ κεφαλαίων. Αντιθέτως υψώνει τον πήχη για τα κεφάλαια που μπορούν να προέλθουν από αποκρατικοποιήσεις εκτιμώντας ότι μπορούν να φθάσουν στο 1,5 δισ. ευρώ, καθώς πρακτικά το 2020 ο συγκεκριμένος τομέας παρέμεινε «παγωμένος» με συναλλαγές μόλις 45 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις η PwC σημειώνει ότι αναμένεται ότι θα προχωρήσουν εντός του έτους η παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και οι πωλήσεις του ΑΔΜΗΕ, των ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, της Αφάντου, καθώς και περιφερειακών λιμανιών (Αλεξ/πολη, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, κ.ά.).

Παρά τη συντηρητική εκτίμηση για τη νέα χρονιά, εξαιτίας και της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας και συνακόλουθα για το πότε είναι ορατή η ανάκαμψη της οικονομίας, ο PwC εκτιμά ότι θα προωθηθούν νέες συμφωνίες με «κινητήριο» δύναμη και το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που εν πολλοίς καλύπτουν με τα κεφάλαια που θα διοχετεύσουν στην ελληνική οικονομία, το μέγα θέμα του χρηματοδοτικού κενού.

Η PwC χαρτογραφεί τους 8 κλάδους από τους οποίους αναμένεται να προέλθουν επιχειρηματικές συμφωνίες μέσα στο 2021, με αιχμή τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τον κλάδο Τεχνολογίας, ΜΜΕ & Τηλεπικοινωνιών, την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ακίνητα.

1. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: Η αποεπένδυση των τραπεζών, αναφέρει η PwC, θα συνεχιστεί και το 2021, με την πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο καθώς και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες των τραπεζών για απόσχιση υπηρεσιών τους, με την Πειραιώς να προχωρά στην πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών μέσα της εταιρείας Piraeus Bank Merchant Acquiring και να συνεχίζει την διαδικασία των securitisation Deca και Sunrise, ενώ και η Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση την πώληση της Cepal που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια. Η συνολική αξία των συναλλαγών του κλάδου κατηγορίας αυτής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 750 εκατ.ευρώ.

2. ΤΜΤ (Τεχνολογία, ΜΜΕ & Τηλεπικοινωνίες): Η απόκτηση της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ η πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στην Orange τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Επίσης, η Entersoft προχώρησε στην απόκτηση της Wedia ΕΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η συνολική αξία των εξαγορών εκτιμάται στα 288 εκατ.

3. Ενέργεια: Η απόκτηση του μεριδίου της Kerogen Investments στην Energean Israel από την Energean Oil & Gas ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η Medsympan Ltd (θυγατρική της Motor Oil) ολοκλήρωσε ήδη την εξαγορά του 75% των μετοχών της APIOS DOO τον Ιανουάριο του 2021. Παράλληλα, η P.W. Bunkering Services (θυγατρική της Petrolina) θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Silk Oil, ενώ η εξαγορά του 20% των μετοχών της Gastrade από το ΔΕΣΦΑ είναι υπό έγκριση από τις εποπτικές αρχές. Με βάση τις εξελίξεις, το συνολικό ποσό των εξαγορών θα ξεπεράσει το 339 εκατ.

4. Λιανικό Εμπόριο: Η εξαγορά της Vivartia από το fund CVC τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα 161 εκατ.

5. Αναψυχή: Η εξαγορά του Porto Karras από την Belterra Investments αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, με την αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα 205 εκατ.

6. Ακίνητη Περιουσία: Εντός του πρώτου τρίμηνου του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του 41% της Vibrana Holdings στον κυπριακό όμιλο Yoda Group, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και η εξαγορά της Alpha Investment Property από τη Mavani.

7. Υγεία: Η εξαγορά της Euromedica από τη Farralon Capital Management από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

8. Τρόφιμα και Ποτά: Εντός του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Pummaro από την Deca Investments, ενώ η απόκτηση μειοψηφικού πακέτου της Megas Gyros από την Ellikonos 2 ολοκληρώθηκε ήδη στις αρχές του έτους. Το συνολικό τίμημα των συναλλαγών εκτιμάται στα 24 εκατ.ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα