REACT-EU – Ταμείο Ανάκαμψης: Με “γεμάτο πορτοφόλι” έρχεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

REACT-EU – Ταμείο Ανάκαμψης: Με “γεμάτο πορτοφόλι” έρχεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 2021 Julien Warnand/AP

Στην Ελλάδα, με τις αλλαγές στο ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" θα παρασχεθούν 1,6 δισ. ευρώ για τη στήριξη 272.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βάση απόφαση της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση οκτώ επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, στο πλαίσιο του REACT-EU, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά πάνω από 2 δισ. ευρώ συνολικά. Οι τροποποιήσεις των ΕΠ θα βοηθήσουν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και περιφέρειες να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας και να προωθήσουν μια δίκαιη πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη.

Στην Ελλάδα, με τις αλλαγές στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» θα παρασχεθούν 1,6 δισ. ευρώ για τη στήριξη 272.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της επιδότησης των τόκων υφιστάμενων δανείων και της στήριξης του Ταμείου Εγγυοδοσίας για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τη Γερμανία, στο Αμβούργο πρόσθετα κονδύλια ύψους 20,3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν κυρίως σε μικρομεσαίες/νεοφυείς επιχειρήσεις, σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας (βιοεπιστήμες, FabLab), την ψηφιοποίηση του τουριστικού τομέα και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τα μέτρα επίσης συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της «περιφερειακής στρατηγικής για την καινοτομία» και της τοπικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής «Hamburger Klimaplan».

Στη Βάδη-Βιρτεμβέργη, 86 εκατ. ευρώ θα διατεθούν κυρίως για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και θα βοηθήσουν την τεχνολογική μετάβαση της περιφέρειας προς πράσινες και ψηφιακές υποδομές.

Η Βαυαρία θα λάβει 37 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε δεξιότητες και κατάρτιση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Θα βελτιωθεί επίσης η πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση και θα δοθεί ώθηση στις πράσινες θέσεις εργασίας, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την καινοτομία.

Το ΕΠ της περιφέρειας Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα συμπληρωθεί με 11,6 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση, καθοδήγηση και συμβουλευτική ατόμων για εξεύρεση εργασίας, τη στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης για την προσαρμογή των δεξιοτήτων των εργαζομένων στις απαιτήσεις της ολοένα και πιο ψηφιακής και πράσινης οικονομίας, καθώς και τη στήριξη πιλοτικών έργων ψηφιοποίησης.

Στο Βέλγιο, το ΕΠ «Wallonie-Bruxelles» θα ενισχυθεί με 30 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει άτομα που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού να βρουν νέες θέσεις εργασίας και να προληφθεί η σχολική διαρροή.

Στη Σλοβακία, το «Ολοκληρωμένο Περιφερειακό» ΕΠ θα ενισχυθεί με 203,4 εκατ. ευρώ για πράσινες δημόσιες συγκοινωνίες, ποδηλατόδρομους και μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πολυκατοικιών. Θα παράσχει επίσης τεχνολογικό εξοπλισμό και λογισμικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές εστιάζοντας στα παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, θα στηρίξει δημόσια πολιτιστικά ιδρύματα που πλήττονται από την πανδημία και θα αναπτύξει περιφερειακά κέντρα για την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ.

Τέλος, στη Γαλλία, το ΕΠ «Picardie» θα λάβει 71 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, τη στήριξη της δικτύωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στην εκπαίδευση, τη δημόσια διοίκηση και τις υπηρεσίες υγείας.

Το REACT-EU αποτελεί μέρος του NextGenerationEU και παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 50,6 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) στα προγράμματα της πολιτικής συνοχή κατά τη διετία 2021 και 2022. Τα μέτρα εστιάζουν στη στήριξη της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, της απασχόλησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, και θέτουν γερές βάσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα

Στο μεταξύ μετά τις σημερινές της επισκέψεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει την περιοδεία της επισκεπτόμενη την Ελλάδα και τη Δανία αύριο, 17 Ιουνίου, και το Λουξεμβούργο μεθαύριο.

Η Πρόεδρος θα παραδώσει αυτοπροσώπως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της σύστασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU.

Η κ. φον ντερ Λάιεν θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο το πρωί, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη, όπου θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό κ. Mette Frederiksen και με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργκρέτε Βέστεϊγιερ.

Την Παρασκευή 18 Ιουνίου, η Πρόεδρος θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Το πρωί, θα συναντηθεί με την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα τον Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου και αργότερα με τον Πρωθυπουργό κ. Xavier Bettel.

Σε όλες τις χώρες, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί έργα που θα χρηματοδοτηθούν χάρη στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και τα οποία εστιάζουν κυρίως στην έρευνα, καθώς και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Παράλληλα η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραδώσει αυτοπροσώπως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της σύστασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Μετά τα όσα έχουν ακουστεί ως κριτική για το θέμα των εμβολίων και των χειρισμών που έχουν γίνει από την ΕΕ η Επιτροπή επιχειρεί να αναδείξει το ρόλο της στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα